Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maaltijdvervanger gezonder dan gewoon minder eten

Datum nieuwsfeit: 12-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GLN

Maaltijdvervanger gezonder dan gewoon minder eten!

Mensen die op eigen houtje zomaar een dieet volgen krijgen vaak niet genoeg voedingsstoffen binnen. Dit blijkt uit een onderzoek dat studenten dietetiek van de Hogeschool Nijmegen in samenwerking met het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond hebben uitgevoerd.

Zestig mensen volgden onder begeleiding zes weken lang een dieet. De helft volgde een 1000 caloriën dieet op eigen houtje. De andere helft lijnde met behulp van een maaltijdvervanger. Dit is een volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid wetenschappelijk ontwikkelde totaalvoeding van ca. 200 caloriën, die een ontbijt of lunch volledig vervangt. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de maaltijdvervanger Maaltijd Plus.

Niet alleen scoorde de groep lijners mét een maaltijdvervanger hoger in totaal gewichtsverlies en verlies van vetmassa; ook bleek deze groep aanzienlijk gezonder te lijnen.
Opmerkelijk was dat de lijners die zelf hun dieet samenstelden juist méér vetten aten dan de groep met maaltijdvervangers. Ook kreeg deze groep minder vitaminen, ijzer en calcium binnen dan gezond is. Dit in tegenstelling tot de groep die lijnde met maaltijdvervangers waarbij de inname van essentiële vitamines en mineralen ruim voldoende was boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De resultaten wijzen op het beter uitgebalanceerd zijn (en dus gezonder) van de langs wetenschappelijke weg ontwikkelde maaltijdvervangers, aldus de onderzoekers.

De groep die had gelijnd met behulp van een maaltijdvervanger was aan het eind van de proefperiode ook méér afgevallen; ruim 20 procent. Interessant was overigens ook dat een maand na het onderzoek de groep lijners mét een maaltijdvervanger het meest tevreden was over het behaalde resultaat. Opvallend was ook dat deze groep na het dieet beter op hun voeding was gaan letten dan voorheen. Deze bevinding weerlegt de vaak gehoorde mening dat lijners met een maaltijdvervanger weer snel terugvallen op oude eetgewoonten.

Bel voor het uitgebreide rapport:
GLN Voeding, inzake Weight Care : 0492-509800

12 sep 00 16:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie