Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hermans installeert Comité 'Europees jaar van de talen'

Datum nieuwsfeit: 12-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 13-09-2000 Home

Persbericht
Nummer: 113

Minister Hermans installeert Nationaal Comité '2001: Europees jaar van de talen'

De Raad van Europa en de Europese Unie hebben het jaar 2001 uitgeroepen tot het Europees jaar van de talen. Op 12 september 2000 installeert minister Hermans het Nationaal Comité dat zorgdraagt voor de activiteiten die in Nederland plaatsvinden in het kader van dit Europees jaar van de talen. Voorzitter van het comité is de heer drs. A. Nuis (voormalig staatssecretaris van OCenW). Het comité bestaat verder uit: drs. J. de Boer (voorzitter MKB-Nederland), prof. dr. Th. van Els (Katholieke Universiteit Nijmegen), de heer B. Knapen (lid Raad van Bestuur PCM-uitgevers NV), mevrouw prof. dr. M.A. Schenkeveld-Van der Dussen (Universiteit van Utrecht en lid KNAW), mr. S. Steen (directeur Verenigde Bijzondere Scholen en voorzitter Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs), mevrouw I.A. Veldhuis (directielid scholengemeenschap Het Streek in Ede en vertegenwoordiger van de Vereniging voor het management in het Voortgezet Onderwijs), prof. dr. G.J. Westhoff (Rijksuniversiteit Utrecht en directeur Nationaal Bureau Moderne Vreemde Talen) en dr. H.H. Wijffels (voorzitter Sociaal Economische Raad).

Met het Europees jaar van de talen willen de Raad van Europa en de Europese Unie het bewustzijn vergroten van de voordelen die het begrijpen en spreken van andere talen opleveren en van de verschillende mogelijkheden om talen te leren begrijpen en spreken. In Nederland neemt het Nationaal Comité die zorg op zich. Dat comité wil er vooral op wijzen dat in onze maatschappij kennis van de Engelse taal alleen niet toereikend is. Er zijn inmiddels tientallen activiteiten geïnventariseerd die een plaats krijgen in de activiteitenlijst van het Europees jaar van de talen. Deels gaat het daarbij om bestaande activiteiten, deels om geheel nieuwe activiteiten. Zij worden getoetst aan hun bijdrage aan de drie doelen van het jaar: bewustwording van het rijke talenpallet in Europa en het belang van een goede beheersing van talen, verbetering van de didactiek van het talenonderwijs en verspreiding van nieuwe inzichten en ervaringen op het gebied van talenonderwijs. In ieder geval zal er volgend jaar een talenweek worden georganiseerd in mei en een conferentie waarin allerlei interessante innovaties op taalgebied aandacht krijgen. Het publiek wordt in 2001 via een website geïnformeerd over alle activiteiten. De coördinatie en afstemming van die activiteiten vindt plaats vanuit een speciaal opgericht Projectbureau Europees Jaar van de Talen in Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie