Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief OCW inzake Europese Raad en audiovisuele zaken

Datum nieuwsfeit: 12-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Brief OCW inzake de europese raad en audiovisuele zak en

Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Zoetermeer, 12 september 2000

Op 26 september 2000 heeft een Raad van de EU ministers van Cultuur en Audiovisuele Zaken plaats. De agenda voor deze vergadering werd pas kortgeleden verspreid. Tegen dit late tijdstip is namens mij bezwaar aangetekend, omdat op deze wijze een tijdige afstemming met het parlement wordt bemoeilijkt.

Voor de Raad van 26 september is slechts één punt geagendeerd: het Media Plus programma. Dit programma bestaat uit twee afzonderlijke besluiten. Ten eerste 'Media opleiding', een besluit waarvoor de medebeslissingsprocedure geldt en ten tweede 'Media ontwikkeling distributie en training', een besluit van de Raad met eenparigheid in de besluitvorming. Bij dit laatste besluit heeft het Europees Parlement een adviserende stem.

Het Franse voorzitterschap beoogt voor deze twee besluiten op 26 september respectievelijk een gemeenschappelijk standpunt en een politiek akkoord van de Raad te bereiken.

Inhoudelijk is op beide programma's goede voortgang geboekt. Nederland heeft echter op twee onderdelen een voorbehoud gemaakt. In de eerste plaats op het onderdeel 'steun aan televisieuitzending' en ten tweede op het onderdeel 'proefprojecten'. Europese steun aan TV-uitzendingen is naar mijn mening niet bijzonder doeltreffend en de ervaringen met het Media II programma tonen aan dat dit onderdeel voor Nederland weinig betekenis heeft.Voor het onderdeel proefprojecten geldt dat de huidige ontwerptekst momenteel zeer sterk gericht is op steun voor projecten gericht op het audiovisueel erfgoed. De Nederlandse regering is van mening dat het hier primair een nationale verantwoordelijkheid betreft en dat communautaire subsidiering daarom minder voor de hand ligt. ACB/2000/35575

Wat voor Nederland daarbij ook een rol speelt is dat op deze onderdelen een bedrag van om en nabij de 50 miljoen Euro kan worden bespaard.

Dit brengt mij op het budget voor het Media Plus programma dat, momenteel het belangrijkste punt is waarover de lidstaten, Commissie en Europees Parlement van mening verschillen. Nederland meent dat het budgettaire voorstel van 400 Meuro, mede gezien de ruimte in de Europese begrotingscategorie 3, te hoog gegrepen is. Over de Nederlandse positie en de recente ontwikkelingen ten aanzien van het budget werd u reeds geïnformeerd bij brief van de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van 13 maart 2000 (Kamerstuk 1999-2000, 22112, nr. 149) en door mijn brief van 14 augustus 2000 (Kamerstuk 1999-2000, 21501-05, nr. 49).

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur enWetenschappen,

dr. F. van der Ploeg,

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie