Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milan Panic ontmoet leiders van de Balkan

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ICN PHARMACEUTICALS

Milan Panic ontmoet leiders van de Balkan

Voormalige Joegoslavische premier Milan Panic ontmoet leiders van de Balkan en andere Europese landen in New York tijdens de Millennium Top.

New York - Milan Panic, president-directeur van ICN Pharmaceuticals en voormalig premier van Joegoslavië, blijft pogingen ondernemen vrede en stabiliteit naar Joegoslavië en de Balkan te brengen. Daartoe ontmoette hij vorige week een aantal leiders uit de Balkan en andere Europese landen tijdens de Millennium Top van de VN om met hen een aantal kwesties te bespreken.

Panic woonde op 8 september een vergadering bij met de regeringsleiders van vier van de vijf landen die uit het voormalige Joegoslavië zijn ontstaan: Bosnië (President Alija Izetbegovic), Kroatië (President Stipe Mesic), Macedonië (President Boris Trajkovski) en Slovenië (President Milan Kucan) en President Milo Djukanovic van Montenegro.

Zij bespraken een totstandbrenging van een duurzame economische en politieke stabiliteit in de regio, de status van de komende verkiezingen in Joegoslavië, en hoe Servië geïntegreerd kon worden in regionale en Europese instituten als de democratische oppositie zou winnen, en ook wat er met Servië zou moeten gebeuren als Slobodan Milosevic de verkiezingsuitslag zou vervalsen zoals hij in het verleden ook heeft gedaan.

Panic, die van 1992 tot 1993 premier van Joegoslavië was, is de laatste kandidaat die oppositie tegen Milosevic heeft gevoerd. Hij verloor de presidentsverkiezingen in 1992 tijdens verkiezingen waarover de OSCE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) oordeelde dat ze gekenmerkt werden door massale verkiezingsfraude.

Panic had eerder vorige week een ontmoeting met President Kucan van Slovenië. Zij bespraken hoe de regio en de wereld zouden moeten reageren op de verkiezingsresultaten in Joegoslavië. Panic heeft ook regelmatig overleg gepleegd met de oppositieleiders in Joegoslavië over de verkiezingen van 24 september.

Daarnaast heeft Panic onlangs ook andere democratische leiders van de Balkan ontmoet. Tijdens de Democratische Nationale Conventie vorige maand in Los Angeles had Panic een ontmoeting met premier Milorad Dodik van Bosnië en Zlatko Lagumdgija, een belangrijke oppositieleider uit Bosnië, om met hen van gedachten te wisselen over de toekomst van Bosnië en de aanhoudende spanningen op de Balkan.

'De komende verkiezingen in Joegoslavië zijn cruciaal, niet alleen voor de bevolking van Joegoslavië maar ook voor de toekomst van de Balkan en geheel Europa,' zei Panic. 'Ik blijf samenwerken met de Joegoslavische oppositie en andere Europese leiders om het beste resultaat voor democratie en voor de hervorming in Joegoslavië te behalen.'

Panic woonde vorige week ook een lunch bij in New York die georganiseerd was door de Business Council for International Understanding ter ere van President Aleksander Kwasniewski van Polen. ICN heeft een aantal fabrieken en andere bedrijven in Polen. Panic probeert daar economische ontwikkeling te stimuleren en in geheel Oost- en Centraal-Europa, waar de onderneming ook productie-, verkoop-, marketing-, en distributievoorzieningen heeft opgezet.

Contact: Peter Murphy van ICN Pharmaceuticals, + 1 800-548-5100, toestel 3213.

13 sep 00 09:09reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie