Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen SP over commerci—le werving docenten

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 13-9-00

SP-Kamerlid Harry van Bommel is van mening dat de commerciële werving van docenten 'de uitverkoop van het onderwijs' opnieuw een stap dichterbij brengt. De minister geeft marktpartijen sluipenderwijs steeds meer ruimte binnen het onderwijs. Naast particuliere scholen en sponsoring, mogen uitzendbureaus nu winst gaan maken over de hoofden van de leraren. Zij krijgen ruim vijfduizend gulden voor elke nieuwe docent die ze leveren. Van Bommel: "Dit is een hele treurige zaak. Dat geld moet naar de scholen, niet naar bedrijven. Bovendien bestaat het risico dat de scholen hun zeggenschap over het personeel verliezen. Het Kamerlid vraagt de minister om opheldering.

1. Kent u de artikelen "Docenten werven bij bedrijven" en "Vijfduizend
gulden voor aanbrengen van nieuwe leraar"?

2. Is het juist dat de bemiddelingsorganisaties ruim 5000 gulden krijgen
voor iedere nieuwe docent die ze werven? Zo ja, ten laste van welk budget gaat dit? Wat gebeurt er met dit geld wanneer blijkt dat de geworven docent zich na een korte periode terugtrekt uit het onderwijs?

3. Hoe verhoudt uw opmerking in het AD dat er geen sprake is van een
noodmaatregel, maar van een fundamentele wijziging van het beleid, zich tot de antwoorden op vragen van 11-2-00 (nr. 715) waarin u zegt dat de inzet van uitzendarbeid beperkt zal blijven vanwege de marge van uitzendbureaus die meestal duurder zal zijn?

4. Bestaat het risico dat scholen gedeeltelijk afhankelijk worden van
commerciële organisaties voor de werving van personeel, aangezien die werving een structureel karakter krijgt? Wat betekent dit voor de scholen, wanneer de organisaties een sterke onderhandelingspositie ten opzichte van zowel de scholen als de overheid krijgen? Hoe beoordeelt u dit risico?

5. Bestaat het risico dat de financiering van de zij-instromer door de
scholen ten koste gaat van andere onderwijsdoelen? Wat gaat u doen als een school niet beschikt over voldoende middelen om de nieuwe zij-instromer te financieren?

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie