Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overijssel reanimeert industrieel erfgoed

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Zwolle, 13 september

OVERIJSSEL REANIMEERT INDUSTRIEEL ERFGOED

De provincie Overijssel heeft een plan van aanpak opgesteld voor het stimuleringsprogramma "Re-animatie Industrieel Erfgoed Overijssel". Het Overijssels college van Gedeputeerde Staten hoopt hiermee het industrieel erfgoed in de provincie te vernieuwen en mogelijkheden te vinden voor het hergebruik van braakliggende terreinen en leegstaande fabriekspanden. Het project, dat fl 380.000 gaat kosten, start op 1 januari 2001 voor een duur van drie jaar.

Het breed opgezette programma heeft als belangrijke doelen: duurzame ruimtelijke herinrichting, behoud en vernieuwing van industrieel erfgoed, gecombineerd met economische ontwikkeling. Met het industriële erfgoed doelt de provincie voornamelijk op gebouwen van na 1900 tot net na de Tweede Wereldoorlog. Te denken valt aan de restanten van de Twentse textielindustrie in het stedelijk gebied. Ook wordt gedacht aan het behoud van industriële elementen in het landelijk gebied, zoals maalderijen, melkfabrieken en silo's.

De opzet van het programma bestaat voor het grootste gedeelte uit een stimuleringsmodel, waarbij de provincie de lokale partners zoals gemeenten, ondernemers en projectontwikkelaars ondersteunt. Het stimuleringsprogramma voorziet er in een kennisnetwerk op te zetten om hergebruik van industriële complexen en gebouwen te vergemakkelijken. Verder is de programmaorganisatie gemeenten, ondernemers en eigenaren behulpzaam bij het zoeken van financiële middelen voor zowel de planontwikkeling als voor de uitvoering. Aan het stimuleringsprogramma nemen ook Het Oversticht en OOM N.V.(Ontwikkeling en Investering in Overijssel) deel.

Deze stimuleringsactie is voortgekomen uit een internationale workshop voor jonge architecten en studenten. Zij bedachten nieuwe toepassingen voor onder andere het Ten Cate complex in Almelo. De resultaten werden gepresenteerd in een symposium, waar unaniem werd geconcludeerd: "Er is al teveel gesloopt." Zeker de regio Twente is geteisterd door de slopershamer, waardoor revitalisering volgens de provincie nodig is voor het behoud van de Twentse identiteit. In samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en de gemeenten Almelo en Enschede resulteerde het project in het nieuwe beleid voor het behoud en hergebruik van industrieel erfgoed in de provincie.

Nadere informatie:
team Communicatie, Bas van Dishoeck, tel 038 425 23 47

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie