Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Faculteit Economie RUG huldigt prijswinnaar essaywedstrijd

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

14 sep 2000

Nummer 114 12 september 2000

Faculteit Economie huldigt prijswinnaar

Eén jaar gratis studeren

Wat gebeurt er als vegetarisch eten een wereldhit wordt? Deze vraag was dit jaar opnieuw het thema van de essaywedstrijd voor eerstejaars studenten Economie & Management. Een vraag die vele antwoorden toelaat, zoals ook weer bleek uit de negen inzendingen van de lichting 2000. Dit jaar wint Quirine Royaards. Op 13 september krijgt zij uit handen van decaan prof. dr. P.S.H. Leeflang een cheque ter waarde van f5000,- die haar recht geeft op een jaar gratis studeren. De uitreiking vindt plaats om 17.30 uur en wordt gehouden in de receptiezaal van het Academiegebouw. Veeboer wordt chauffeur
Onverwachte ontknoping
Engels onderwijsprogramma
Noot voor de pers

Aspirant-studenten werd gevraagd een essay te schrijven van ongeveer 750 woorden, waarin zij een economisch antwoord geven op de wedstrijdvraag. Er is niet alleen gelet op de economische kanten van het essay maar ook orginaliteit en opbouw van het essay werden gejureerd. De ingestuurde essays waren vrijwel zonder uitzondering van hoge kwaliteit en verschilden met name in de gekozen invalshoek. Er was een betoog over de marketing van vleesvervangers en meerdere essays over de effecten van een plantaardig consumerend Europa op de derde wereld.

Veeboer wordt chauffeur

De taak van de jury om onder de negen auteurs een winnaar aan te wijzen was een lastige. Na lang beraad heeft de jury echter gekozen voor Quirine Royaards. Zij voorspelde, zoals de meeste auteurs, dat de opkomst van vegetarisch eten slechte gevolgen zal hebben voor de veeteelt en visserij. Haar verdere redenering getuigde van een goed economisch inzicht: boeren die overstappen op akkerbouw hebben meer grond nodig, waardoor grond duurder wordt. Veetelers en vissers worden ingezet waar de verandering die ze werkloos maakte een vraag naar arbeid schiep: in de transportsector. Immers, het bederfelijke vegetarische voedsel moet vaker vers worden aangevoerd. Omscholing tot chauffeur is natuurlijk wel nodig.

Onverwachte ontknoping

Verder werd er nog gekeken naar de marktprijs van melk, die omhoog gaat door de inelastische vraag, en naar het saldo van import en export. Tussen de regels door kregen we steeds meer informatie over de verteller van dit alles, die zelf ook wel een mening over vegetarisme heeft. Daar is een goede reden voor, blijkt in de laatste paragraaf. Met name deze onverwachte ontknoping bracht de jury in vervoering.

Engels onderwijsprogramma

Quirine Rooyaards is één van de ruim 70 studenten die International Economics and Bussiness (IE&B) is gaan studeren. IE&B is een nieuw studieprogramma bij de Economische faculteit dat vanaf de eerste dag in het Engels wordt gegeven.

Noot voor de pers

Meer informatie is te verkrijgen bij : drs. Annemiek Koning , tel. (050) 363 7185, email: (A.J.Koning@eco.rug.nl) , hoofd Interne en Externe Communicatie, Faculteit der Economische Wetenschappen RUG.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie