Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Indiëmonument in Gerard van Swietenstraat in Tilburg

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

14-9-2000

Indiëmonument in Gerard van Swietenstraat

Tilburg krijgt een monument voor zijn inwoners die gevallen zijn in Indonesië tijdens de politionele acties. Het monument komt te staan

in de Gerard van Swietenstraat in de wijk Armhoefse Akkers. Deze plek biedt mogelijkheden voor herdenking en bezinning die horen bij het monument.
Het kunstwerk van de hand van de architect en beeldend vormgever André Doevendans zal worden geplaatst onder de voorwaarde dat de initiatiefnemers, verenigd in de Werkgroep Indiëmonument, de financiering ervoor rond krijgen. Het college draagt hier 10.000 gulden aan bij.
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dit eerder deze week besloten.

Werkgroep Indiëmonument presenteerde in 1998 een ontwerp voor het monument van de hand van André Doevendans.
Deze ging bij dit ontwerp uit van een rustige plek in de Gerard van Swietenstraat. Het ontwerp is vervolgens voorgelegd aan de adviescommissie Beeldende Kunst van de Tilburgse Kunststichting (TKS). De TKS heeft na een aantal wijzigingen in het oorspronkelijke ontwerp positief advies uitgebracht aan burgemeester en wethouders.

De Buurtraad Armhoefse Akkers en een aantal omwonenden hebben voorgesteld om het monument te plaatsen tegen het opgaande groen aan de Ringbaan Oost. Bij het monument moeten echter herdenkings-bijeenkomsten plaats kunnen vinden. Bovendien moet het een plek van bezinning en rust kunnen zijn. Verkeersveiligheid is ook van belang. Een rustige plek voegt bovendien iets toe aan het karakter van het monument. De locatie aan de Ringbaan Oost biedt die mogelijkheden niet. De plek is slecht bereikbaar en er is erg veel verkeer. De plek aan de Gerard van Swietenstraat heeft wel de gewenste uitstraling, veiligheid en rust en is bovendien goed bereikbaar vanaf de Ringbaan Oost. Het monument ligt straks op ruime afstand van woningen en zelfs enigszins verscholen onder de bomen. De locatie is van voldoende omvang en er zijn voldoende mogelijkheden rondom het monument aanwezig om aan een groep mensen een plaats te bieden, waarbij de buurtbewoners geen overlast zullen ondervinden.
Het monument krijgt als opschrift: "Met respect herdenken wij de omgekomen Tilburgse militairen in Nederlands Oost-Indië." De financiële bijdrage komt ten laste van het gemeentelijke Fonds Beeldende Kunst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie