Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afscheidsrede VU-hoogleraar Pieter Drenth

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 12/09/2000444 8720

Embargo tot 2000-09-14, 15.45 uur
Afscheid VU-hoogleraar Pieter Drenth
"Wetenschap vereist objectiviteit en onafhankelijkheid"

"Wetenschap kan niet bestaan zonder vrijheid: vrijheid om te denken, te spreken, te onderzoeken en te communiceren. De wetenschap is slechts onderworpen aan de analytische norm. En mag slechts feiten en onderzoeksresultaten laten spreken, niet gehinderd door ideologieën, religie, traditie, politieke of financiële pressie van buiten. Als de wetenschap niet vermag haar onafhankelijk, onpartijdig en belangeloos karakter te behouden, zal zij vroeg of laat ophouden van betekenis en van nut te zijn. Anderzijds is er de noodzaak tot publieke verantwoording. Het vinden van de juiste balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid is wellicht een van de belangrijkste ethische opgaven voor de wetenschapper aan het begin van de 21e eeuw" , aldus prof.dr. Pieter Drenth in zijn afscheidsrede ´Inter utrumque: de koninklijke weg´.

Prof. Pieter Drenth staat tijdens zijn rede stil bij veel wetenschappelijke dilemma´s waarbij de juiste balans moet worden gezocht en beide uitersten moeten worden vermeden. Een klassiek keuzedilemma in de psychodiagnostiek is de tegenstelling statistisch versus klinisch of intuïtief. "Diagnostische gegevens moeten betrouwbaar zijn vast te stellen. Hun relatie tot toekomstig te voorspellen gedrag dient niet te worden gebaseerd op claims, intuïtie, evidentiegevoel of een beroep op wetenschappelijke autoriteiten, maar daadwerkelijk empirisch te worden vastgesteld.

Op basis van deze eisen valt nog steeds een groot aantal instrumenten door de mand: de meeste projectieve technieken, het ongestructureerde interview, talloze persoonlijkheidsschalen, maar ook tests voor emotionele intelligentie, de Oxford Capacity Analysis en dergelijke. Helemaal onaanvaardbaar zijn de methoden gebruikt in pseudo-wetenschappelijke benaderingen als neurolinguïstisch programmeren, het Pen Colour Systeem, scientology, astrologie, grafologie en vele andere. Een kritisch, af en toe harde opstelling van de kant van de wetenschap is hierbij bepaald geen overbodige luxe."

Emisch-etisch

"Ik heb bezwaar tegen vergaande autochtonisatie van de psychologie. Veel gedragsverklarende theorieën en ook methoden van onderzoek lijken cultuurgevoelig te zijn en te vragen om een culturele inkadering.

Het claimen van aparte conceptuele denkramen en unieke theorieën voor specifieke culturen leidt tot wetenschapstheoretische problemen. Waarom zou deze eis alleen gelden voor grote gedefinieerde culturen, en niet ook voor soms zeer specifieke en unieke subculturen? Waarom wel voor Azië tegenover Amerika en niet voor Friezen tegenover Zeeuwen, stadsculturen tegenover plattelandsculturen, mannen tegenover vrouwen enzovoorts? Uiteindelijk moet de culturele specificiteit worden verstaan tegen de achtergrond van gemeenschappelijkheid en universaliteit van theorieën en methoden, en niet omgekeerd."

Prof. Drenth neemt op donderdag 14 september afscheid als hoogleraar Psychodiagnostiek en Bedrijfspsychologie aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek aan de Vrije Universiteit. Hij bekleedde deze leerstoel sinds 1967

Nationaal en internationaal wordt hij beschouwd als een toonaangevend onderzoeker, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het wetenschappelijk fundament van de psychodiagnostiek en de arbeids- en organisatiepsychologie. Vele artikelen, tests en boeken verschenen van zijn hand. Naast zijn hoogleraarschap bekleedde prof. Drenth nog vele andere functies zoals het rectoraat van de Vrije Universiteit en het presidentschap van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW). Recentelijk werd prof.dr. Drenth gekozen tot president van het netwerk van All European Academies (ALLEA).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie