Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Nederlands bodembeschermingbeleid holt achter feiten aan'

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

14-09-00, nr. 068

Prof.dr. Frans de Haan in afscheidsrede:

Nederlands bodembeschermingbeleid holt achter de feiten aan

Het Nederlandse bodemsbeschermingsbeleid is nog te veel gericht op saneren en holt daarmee achter de feiten aan. "Saneren is niets anders dan het opruimen van de rotzooi uit het verleden. Echte bodembescherming richt zich op de toekomst. De bodem vormt immers de grond van ons bestaan". Dit stelt prof.dr. Frans de Haan in zijn rede Beter laat dan nooit, die hij donderdag 14 september uitspreekt in verband met zijn afscheid als hoogleraar bodemhygiëne en
-verontreiniging van Wageningen Universiteit.
In zijn rede gaat professor De Haan in op de moeizame ontwikkeling van het bodembeschermingsbeleid in Nederland. "De rampspoed met bodemverontreiniging begon met Lekkerkerk. Daar werd voor het eerst duidelijk hoe onzorgvuldig we met onze bodem waren omgesprongen, door zelfs huizen te bouwen op een vroegere vuilstortplaats." De publieke ongerustheid heeft ook de politieke arena wakker geschud. Volgens De Haan is vanaf het begin van de milieuwetgeving een belangrijke vergissing begaan door een gescheiden aanpak te volgen voor lucht, water en bodem. Dit leidde tot gescheiden wetgeving, die zorgde voor een aantal ongewenste verrassingen.

Als voorbeeld noemt De Haan de aanpak van de fosfaatverzadigde gronden. Reeds in de jaren zeventig constateerden onderzoekers dat de hoeveelheden mest die werden uitgereden in de intensieve veehouderij de buffercapaciteit van de bodem oversteeg. Fosfaatverzadiging van de bodem kan leiden tot ernstige eutrofiëring van het oppervlaktewater, waardoor ongewenste, onstuimige algengroei optreedt. Toen echter de aanwijzing van fosfaatverzadigde gronden zou worden ingevoerd, ontstonden plotseling grote weerstanden. Men wist niet waar men dan de mest moest laten. Bovendien oordeelde de Raad van State, dat de aanwijzing van fosfaatverzadigde gronden juridisch onacceptabel was. "Zij was gebaseerd op de Wet Bodembescherming, maar diende ter bescherming van het oppervlaktewater. En daarvoor hebben we immers de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren!", aldus De Haan. Hij voorspelt alvast een zeer moeizame bevalling van de algemene Wet Milieubeheer, omdat de verschillende milieucompartimenten onder de verantwoordelijkheid van verschillende ministeries vallen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie