Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zalm onderzoekt garantiemogelijkheden schadeverzekeringen

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financiën

Titel: ZALM ONDERZOEKT MOGELIJKHEDEN GARANTIEREGELINGPersberichtnr.

00/192

Den Haag

14 september 2000

ZALM ONDERZOEKT MOGELIJKHEDEN GARANTIEREGELING SCHADEVERZEKERINGEN

De consumentenbescherming bij faillissementen van schadeverzekeraars zal worden versterkt. Dit schrijft minister Zalm in een brief aan de Tweede Kamer ter begeleiding van het zojuist verschenen rapport van de studiegroep Opvangregeling Schadeverzekeringen dat de Verzekeringskamer en het Verbond van Verzekeraars op verzoek van minister Zalm hebben opgesteld.

In de bancaire- en effectensector bestaan reeds vangnetconstructies in de vorm van garantieregelingen voor particulieren en kleine bedrijven. Voor levensverzekeringen is al een wetsvoorstel voor een specifiek opvanginstrument in de Tweede Kamer in behandeling. Voor schadeverzekeringen zullen het Ministerie van Financiën en de Verzekeringskamer in overleg met het Verbond van Verzekeraars de invulling en praktische uitvoerbaarheid onderzoeken van een vangnetconstructie.

Voor de verzekeringssector zijn in enkele andere landen garantieregelingen van kracht. Bij het nadere onderzoek naar een vangnetconstructie zullen de merites van bestaande garantieregelingen worden betrokken. Daarbij is het van belang dat deze regelingen veelal bepaalde groepen of branches van vergoeding uitsluiten. Gezien de doelstelling van consumentenbescherming zal de reikwijdte van een vangnetconstructie beperkt zijn. Elementen van eigen risico kunnen risicovoller gedrag van consumenten en verzekeraars beperken en zullen dan ook deel uit maken van een vangnetconstructie.

Naast een vangnetconstructie zal ook het toezichtsinstrumentarium van de Verzekeringskamer worden versterkt. De studiegroep adviseert in dit verband een wettelijke verplichting tot het overleggen van een actuarieel verslag en het creëren van de mogelijkheid om algemene regels over het herverzekeringsbeleid te stellen. Deze aanbevelingen worden gedeeld en zullen nader worden beoordeeld in het perspectief van de nieuwe actuariële principes voor het pensioen- en verzekeringsbedrijf, zoals die op dit moment door de Verzekeringskamer worden ontwikkeld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie