Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlanders wil geen kandidatuur voor Olympische Spelen

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ondanks succes Euro2000: Nederland geen kandidaat voor Olympische Spelen

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland zich niet kandidaat moet stellen voor het organiseren van toekomstige Olympische Spelen, drie op de tien vinden van wel. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO onder 1.069 Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft uitgevoerd. Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat organisatoren van het Europees kampioenschap voetbal en gezagsdragers na Euro2000 beweerden dat Nederland nu ook de Olympische Spelen kan organiseren.

Ondanks het feit dat politiek Den Haag kort na Euro2000 sprak van een geslaagd sportevenement en er zelfs stemmen op gingen nog grotere sportevenementen (mede) in Nederland te organiseren, is 46% van de Nederlanders sceptisch over een eventuele Nederlandse kandidatuur om toekomstige Olympische Spelen te organiseren. Drie op de tien Nederlanders (31%) achten Nederland wel geschikt als (mede-)organisator van het evenement. Het blijken vooral de Nederlandse jongeren van 18 tot 34 die een Nederlandse kandidatuur wel zien zitten. Van hen draagt 41% het idee een warm hart toe. Onder de Nederlanders van 55 jaar en ouder is dat aandeel slechts 23%.

1 | Vooral jongeren zien Nederlandse kandidatuur voor organisatie Olympische Spelen wel zitten
18-34 jaar 35-54 jaar 55 jaar en ouder
Wel kandidaat stellen 41% 32% 23%
Geen kandidaat stellen 32% 46% 56%
Weet niet / geen mening 26% 22% 21%

Meest genoemde redenen van tegenstanders zijn het feit dat Nederland daarvoor veel te klein is, dat het evenement ons land teveel geld kost en de angst voor ongeregeldheden.
Voorstanders van een Nederlandse kandidatuur noemen het belang voor de Nederlandse economie (werkgelegenheid), voor de Nederlandse sport en de bijdrage aan een positief imago van ons land.

Mochten de Olympische Spelen ooit weer in Nederland georganiseerd worden, is voor circa één op de acht Nederlanders Amsterdam de meest geschikte locatie. De stad wordt door een enkeling genoemd in combinatie met Rotterdam. Rotterdam en Randstad worden door circa 5% van de respondenten genoemd. Ook Friesland, Groningen en de Flevopolder worden als geschikte organisatie-plaatsen gezien.

De Olympische Spelen, die morgen van start gaan in het Australische Sydney, lijken op betrekkelijk weinig aandacht van de Nederlandse televisiekijker te kunnen rekenen. Slechts één op de acht Nederlanders (13%) geeft aan het grootste deel van wat er te zien is, via televisie te willen volgen. Eén op de zes Nederlanders (16%) beperkt zich tot ongeveer de helft, terwijl 58% van plan is minder dan de helft of praktisch niets te gaan kijken. Opvallend genoeg zijn het vooral de Nederlanders tussen 18 en 34 jaar (64%) die van plan zijn weinig Olympisch nieuws te gaan kijken.

NIPO Telepanel, veldwerk 15-17 september, n = 1.069 personen van 18 jaar en ouder. Voor nadere informatie: Remco Frerichs (020-5225 479), (R.Frerichs@nipo.nl) of Henk Foekema (020-5225472).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie