Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gehandicaptenraad wil vergoeding koppelen aan brandstofprijs

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 14 september 2000

Hoge brandstofprijzen een probleem voor gehandicapten die op de auto zijn aangewezen

Mensen met een handicap die met moeite een auto kunnen bekostigen en geen alternatief vervoer hebben, worden zwaar getroffen door de hoge brandstofprijzen. Van de karige vervoersvergoeding die de gemeente aan hen verstrekt kunnen steeds minder kilometers betaald worden. De Gehandicaptenraad, de Multiple Sclerose Vereniging Nederland en de Stichting de Schakel vragen de Tweede Kamer en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aandacht te besteden aan die mensen voor wie het openbaar en collectief vervoer geen goede alternatieven zijn.

Natuurlijk hebben alle Nederlanders, gehandicapt of niet, te maken met de hoge brandstofprijzen. Toch willen de gehandicaptenorganisaties aandacht vragen voor mensen met een handicap die voor hun geringe vervoersvergoeding steeds minder brandstof kunnen tanken en tegelijkertijd geen alternatief hebben voor het vervoer per auto. De gehandicaptenorganisaties pleiten voor een koppeling van de vervoersvergoeding uit de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) en de brandstofprijzen.

Wvg
De gehandicaptenorganisaties willen dat ook gehandicapten de keuzevrijheid hebben voor collectief of individueel vervoer. Maar de praktijk is dat gehandicapten nauwelijks meer een eigen auto op de weg kunnen houden. Gemeenten, die op basis van de Wvg een zorgplicht hebben op het terrein van vervoer, verstrekken nog maar zelden aangepaste auto's of specifieke autoaanpassingen. De hoge brandstofprijzen vormen de zoveelste tegenslag voor gehandicapten die op hun auto zijn aangewezen.

Koppeling vervoersvergoeding en brandstofprijzen

Op basis van de Wvg beschikken mensen met een handicap over een vast bedrag waarmee zij hun vervoer ten dele kunnen bekostigen. Dit bedrag is al laag, maar daalt nu nog sterker in waarde door de stijging van de brandstofprijzen. De gehandicaptenorganisaties bepleiten daarom een koppeling van de vervoersvergoeding en de brandstofprijzen. De gemeenten in Nederland houden vele honderden miljoenen in de kluis aan niet-bestede Wvg-gelden. Het is zaak dat het geld zo snel mogelijk terecht komt bij degenen die er recht op hebben en die het nodig hebben voor hun sociale verkeer.Zie ook:

* Brief aan de Tweede Kamer over de brandstofprijzen
* Op 15 september besteedt Twee Vandaag (Nederland 2, 17.30 uur) aandacht aan deze problematiek

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie