Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Max Havelaar keurmerk nu ook voor sinaasappelsap

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Utrecht, 14 september

MAX HAVELAAR KEURMERK NU OOK VOOR SINAASAPPELSAP
Zelfrespect en betere leefomstandigheden voor sinaasappelplukkers

Stichting Max Havelaar introduceert vandaag haar keurmerk voor sinaasappelsap tijdens een persbijeenkomst in het Haagse Pulchri. Sinaasappelsap met het Max Havelaar keurmerk voldoet aan een aantal belangrijke eisen, waardoor gegarandeerd wordt dat sinaasappelboeren en hun werknemers op de plantages een eerlijk aandeel krijgen van de door consumenten betaalde prijs. Met deze extra inkomsten zijn de boeren en plukkers in staat om hun werk- en leefomstandigheden sterk te verbeteren.

De situatie van de kleine Braziliaanse sinaasappelboeren en hun plukkers is slecht. De samenwerking met Max Havelaar brengt hierin verandering. Een goede prijs zorgt o.a. voor hogere lonen en investeringen in een beter milieu. Daarnaast ontvangen de boeren een toeslag, die besteed wordt aan verbeteringen zoals: het opknappen van kindercrèches, plukkerswoningen voorzien van stromend water, lees- en schrijfcursussen voor volwassenen en verbeterde medische zorg. Bij de selectie van de grotere partners wordt sterk gelet op de naleving van internationaal erkende arbeidsrechten (o.a. vrijheid van vakbond, geen kinderarbeid). Hierdoor is bereikt dat voor het eerst een CAO is afgesloten; de plukkers zijn nu bijvoorbeeld verzekerd tegen ziekte en hebben recht op W W. Bij coöperaties van kleine boeren is vooral de democratische en transparante besluitvorming cruciaal. De boeren en plukkers worden serieus genomen en gerespecteerd.

Verreweg het meeste sinaasappelconcentraat (de basis voor alle sap) komt uit Brazilië. In dit land kampen kleine boeren en plukkers met de gevolgen van wat de 'citruscrisis' wordt genoemd. Door sterke concentratie van de persindustrie (de opkopers van de sinaasappelen) en veranderde wetgeving is de opbrengst momenteel nihil. In Sao Paolo, de deelstaat waar de meeste sinaasappels vandaan komen, wordt momenteel nog geen 25% betaald van wat twee jaar geleden voor een kist sinaasappels werd neergeteld, als er überhaupt al gekocht wordt. Vooral de kleinere boeren en de plukkers zijn hierdoor in de problemen geraakt. Bergen rottende sinaasappels en het faillissement van duizenden boeren zijn het gevolg. Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten slecht en zullen meer kleine boeren het onderspit moeten delven. Op de grote plantages zijn vooral de plukkers er slecht aan toe. Zij werken onder zeer slechte omstandigheden: lage lonen, een zwakke rechtspositie en ongezond werk.

Stichting Max Havelaar heeft ter voorbereiding van de komst van het sinaasappelsap met hun keurmerk, nauw samengewerkt met de Novib. De Novib steunt (boeren)organisaties in ontwikkelingslanden, die zich inzetten voor het verbeteren van hun positie. De samenwerking tussen Novib en stichting Max Havelaar lag dan ook voor de hand en één van die boerenorganisaties levert nu sinaasappels, die in het nieuwe sinaasappelsap worden verwerkt. "Toen ik in Brazilië was", zegt Novib medewerker Harry de Vries, "sprak ik met plukkers die zich dankzij dit project 'meer mens' zijn gaan voelen. Hun leefomstandigheden zijn de laatste tijd zichtbaar verbeterd en hun zelfbewustzijn is enorm gegroeid. Daarnaast zijn boeren, industrie en plukkersvakbonden met elkaar in gesprek geraakt. Ze leren elkaars werelden en elkaars problemen kennen en ze weten dat ze allemaal nodig zijn voor een goed produkt. Bovendien voelen de betrokkenen het als erkenning van hun bestaan dat consumenten in Europa bewust voor hun sap kiezen."

Jaarlijks drinken Nederlanders meer dan 200 miljoen liter sinaasappelsap. Max Havelaar wil dat het sinaasappelsap met haar keurmerk een belangrijke plaats op deze markt gaat innemen. Het sinaasappelsap met het keurmerk zal in verschillende supermarkten verkrijgbaar zijn. Het sinaasappelsap van de Fair Trade Organisatie en het door Menken geproduceerde Solé mogen als eerste het Max Havelaar keurmerk dragen. Door bewust Max Havelaar sinaasappelsap te kopen dragen Nederlandse consumenten bij aan verbetering van de leef- en werkomstandigheden van zowel de kleine boeren als de plukkers. Eerder introduceerde Max Havelaar haar keurmerk ook al voor koffie, thee, honing, chocoladeproducten en bananen.

Meer informatie: - Hans Bolscher, directeur Stichting Max Havelaar, Telefoon: 030 -233 70 70

Brochures, foto's en videomateriaal op aanvraag beschikbaar

Factsheet Sinaasappelsap

a. De FLO basiscriteria voor Sinaasappelsap:

FLO (Fairtrade Labelling Organisations International) is de internationale koepel waarbinnen controle en standaardsetting mede voor Max Havelaar is georganiseerd.

Eisen aan de importeurs:

- Inkoop bij door Max Havelaar geselecteerde partners
- Het betalen van een goede prijs (marktprijs met een minimum van US$ 1200 per ton concentraat)
- Het betalen van een extra premie (US$ 100 per ton concentraat) voor sociale ontwikkeling en het versterken van de organisaties
- Het aangaan van een langdurige, betrouwbare handelsrelatie
Eisen aan de partnerorganisaties:

- Kleine boerenorganisaties moeten transparant en democratisch functioneren
- Producenten die structureel arbeiders inhuren zijn gebonden aan normen inzake o.a. vakbondsvrijheid, formele arbeidsrelatie, loon en kinderarbeid
b. De partners die zijn ingeschreven in het FLO orange juice register:

Brazilië:

1. Acipar - deelstaat Parana

Deze organisatie is op dit moment de grootste deelnemer in de Europese keurmerkmarkt. Acipar verenigt middelgrote sinaasappelboeren. Doel van de keurmerkhandel is de arbeids- en levensomstandigheden van de sinaasappelplukkers te verbeteren. In samenwerking tussen bonden, werkgevers en de verwerkingsfabriek Parana Citrus zijn als gevolg van fairtrade al een aantal zaken gerealiseerd:
· een formele arbeidsrelatie voor een groeiend percentage van de plukkers, wat hen toegang geeft tot sociale zekerheid
· de eerste CAO ooit, met onder andere een substantiële verhoging van het plukkersloon
· geen kinderarbeid

· minder bestrijdingsmiddelen

· sociale projecten voor de arbeiders, op het vlak van alfabetisering, gezondheidszorg en kinderopvang.
2. Cealnor - deelstaat Bahia


3. Apaco - deelstaat Santa Catharina

Beide organisaties bestaan uit kleine boeren, met slechts een paar hectare grond, die via gezamenlijke verkoop betere prijzen voor hun sinaasappels proberen te bedingen. De organisatie zorgt ook voor teeltadviezen, kredietverlening, inkoop van landbouwinputs en juridisch advies voor de leden.
4. Coagrosol - deelstaat Sao Paulo (nog niet formeel ingeschreven)
Deze organisatie van kleinere boeren is net van start gegaan. Coagrosol probeert in een alliantie met de lokale vakbond los te komen van de almachtige perserijen in Sao Paulo en heeft een eigen verwerkings- en verkoopkanaal opgezet.
Cuba:

5. en 6. CPA Jose Marti en CCS Jose Marti.

Twee organisaties van kleine sinaasappelboeren die betere levensomstandigheden van de leden als doel hebben. Het accent ligt op verbetering van productiemethoden, diversificatie en overschakeling naar ecologische productiemethoden.
Mexico:

7. Union de Ejidos Citricultores del Sur del Estado de Yucatan.
Organisatie van kleine boeren die zelf - met de nodige moeite - een verwerkingsfabriek draaiende houdt om een betere marktpositie te verwerven. De belangrijkste afzetmarkt ligt in de Verenigde Staten. Er zijn perspectieven voor omschakeling naar biologische productie.
c. De bedrijven die het keurmerk mogen gebruiken voor sinaasappelsap op de Nederlandse markt:


- Menken Drinks BV uit Bodegraven Merk: Solé

- Fair Trade Organisatie uit Culemborg Merk: Fair Trade
d. Overige Producten met het Keurmerk

Koffie
Cacao / chocolade
Honing
Thee
Bananen

Enkele cijfers:

Wereld:

De belangrijkste producenten van sinaasappelsapconcentraat (FCOJ) in de wereld zijn:
Brazilië: 54%
Verenigde Staten: 39%
Overigen: 7%
Waarbij Brazilië 84% van de wereldexport van FCOJ voor haar rekening neemt.

De belangrijkste importeurs van FCOJ zijn:
Europa: 80%
Verenigde Staten: 12%
Overigen: 8%

Europa:

De FCOJ voor de Europese markt komt vrijwel geheel (>90%) uit Brazilië. Binnen Europa is de consumptie van sappen sterk verschillend:

 
            Totaal:         Liter per Capita/ per jaar: 
(in mln liters)
Duitsland: 869 41,4
Verenigd Koninkrijk:780 19,5
Frankrijk: 753 18
Nederland 333 26,7
Opvallend daarbij is dat:

- Vrijwel alles via Belgische en Nederlandse havens wordt ingevoerd
- De vier grootste bedrijven in Europa in Duitse handen zijn
Nederland:

De markt in Nederland is ruwweg als volgt verdeeld:
Riedel (o.a. Appelsientje) 60%
Huismerken 25%
Overige merken: 15%

september 2000

Novib
Persvoorlichting
Isabelle van Randwijck
Postbus 30919
2500 GX Den Haag
Tel: (+31) 070 - 342 17 27
Fax: (+31) 070 - 361 44 61

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...