Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkloosheid daalt minder snel

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Werkloosheid daalt minder snel

Het aantal geregistreerde werklozen kwam in de maanden juni-augustus uit op 169 duizend. Het afgelopen half jaar is de werkloosheid met gemiddeld tweeduizend per maand gedaald. Daarmee daalt de werkloosheid minder snel dan in 1999. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Daling tweeduizend per maand in 2000
In de maanden juni-augustus kwam het aantal geregistreerde werklozen uit op 169 duizend. Vooral als gevolg van de instroom van schoolverlaters op de arbeidsmarkt is in deze periode een stijging met ruim tienduizend gebruikelijk. Na verwijdering van deze seizoeneffecten komt het nieuwste werkloosheidscijfer 13 duizend lager uit dan in mei-juli. De cijfers van de geregistreerde werkloosheid zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek en hebben een onnauwkeurigheidsmarge. De tendens van de werkloosheid kan daarom het beste over een wat langere periode worden vastgesteld. Vergeleken met een half jaar geleden ligt het aantal werklozen nu 12 duizend lager. Vanaf het begin van 2000 daalt de werkloosheid dus gemiddeld met tweeduizend per maand. In 1999 daalde de werkloosheid nog met ruim vijfduizend per maand. De werkloosheid daalt nu dus minder snel.

Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een arbeidsbureau staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers zijn gebaseerd op de registratie van de arbeidsbureaus en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproef-onderzoek dat maandelijks onder ruim tienduizend mensen in Nederland wordt gehouden. Omdat de geregistreerde werkloosheidscijfers zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek, hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. Alleen uit grote veranderingen en uit veranderingen die zich gedurende een langere periode voortdurend aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses. Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie