Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud nieuwsbrief Stichting Literaire Activiteiten Utrecht

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SLAU nieuwsbrief september 2000

Met in deze editie:

- Antjie Krog te gast

- Biografisch portret C.C.S. Crone vervalt

- De Klassieker Utrecht-Gent

- Guillaume van der Graft tachtig

- Agenda

Antjie Krog te gast

'Antjie Krog heeft gedaan wat dichters in Zuid-Afrika al eeuwen doen: de geschiedenis doorgeven.' Aldus Adriaan van Dis over een van Zuid-Afrika's beroemdste auteurs. Antjie Krog werd in 1952 in Kroonstad geboren. Ze debuteerde op 18-jarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Daarna volgden onder meer de bundels Otters in bronslaai en Jerusalemgangers. Haar nieuwste bundel Kleur kom nie alleen nie verschijnt in oktober in Zuid-Afrika. Midden jaren negentig deed Krog voor de Zuid-Afrikaanse radio verslag van de zittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die onder voorzitterschap stond van aartsbisschop Desmond Tutu. De duizenden getuigenissen voor deze commissie van slachtoffers, daders en andere betrokkenen maakten deel uit van de pogingen van de inwoners van Zuid-Afrika om in het reine te komen met de verschrikkingen van het recente verleden. Haar ervaringen met de commissie verwerkte Krog in De kleur van je hart, een boek dat een afrekening met het verleden is, maar meer nog een zoektocht naar de eigen identiteit. Voor dit onthullende en soms onthutsende boek ontving Krog de prijs voor vrede en cultuur van de Zweedse Hiroshima-stichting. Ook in Nederland is Krog geen onbekende: ze trad op bij Poetry International en de Utrechtse Nacht van de Poëzie. In 1999 verscheen bij uitgeverij Atlas een bloemlezing uit haar werk onder de titel Om te kan asemhaal.

Boekhandel Broese Wristers, Karios en de SLAU organiseren op maandag 25 september een avond rondom Antjie Krog. De auteur zal worden geïnterviewd door dr. Peter R. Baehr (1935), politicoloog en deskundige op het gebied van de mensenrechten. Daarnaast zal Krog voordragen en signeren. De avond vindt plaats in boekhandel Broese Wristers op de Stadhuisbrug, aanvang 20.00 uur. Telefonisch reserveren kan op 030-2335200. De entree is gratis.

Biografisch portret C.C.S. Crone vervalt

Vanaf dit seizoen organiseert de SLAU een reeks biografische portretten van Utrechtse schrijvers. Helaas komt de eerste biografische avond, waarin de Utrechter C.C.S. Crone centraal zou staan, wegens omstandigheden te vervallen. De avond zou plaatsvinden op 21 september. Voor informatie over nieuwe edities van Biografisch portret: 030-2367712.

De Klassieker Utrecht-Gent

Bijna vijfentwintig jaar nadat Tom Lanoye in zijn gedicht Gent-Wevelgem de zegen van een stevig rennerszadel bezong, slaat de literaire wielerkoorts over naar de Domstad. In het kader van de culturele uitwisseling Utrecht-Gent verrijden acht schrijvers en een entr'acte een verrassende, vriendschappelijke literaire koers. De Gentse ploeg bestaat uit Miriam Van hee, Eva Cox en Miguel Declercq. Uit Oost-Vlaanderen wordt Gentminnaar Eriek Verpale overgevlogen. Hun Utrechtse knechten zijn Ronald Giphart, Hagar Peeters, Lernert Engelberts en Stephan Enter. De entr'acte komt voor rekening van de Utrechtse grootheden Ome Cor & Lex, die zich behalve aan het oerhollandse levenslied ook te buiten zullen gaan aan het werk van diverse Vlaamse zangers. Presentatie, verslaggeving en een spectaculaire roadmovie zijn in handen van Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze. Riempjes dicht en trappen maar! Zaterdag 23 september, Blauwe Zaal Stadsschouwburg Utrecht, 20.30 uur. Entree f 25,-. Informatie: 030-2367712. Kaartverkoop: 030-2302023.

Guillaume van der Graft tachtig

Op 7 september jl. is in boekhandel Steven Sterk Als een moeder haar zoontje van tachtig gepresenteerd. Alle gedichten in deze bundel zijn opgedragen aan de Utrechtse dichter Guillaume van der Graft, die in augustus zijn tachtigste verjaardag vierde. Aldus de samenstellers: 'de gedichten van Guillaume van der Graft hebben zich losgemaakt van de dichter, ze zijn de wereld ingegaan en hebben lezers gevonden.' Vijfentwintig van die toegewijde lezers schreven een speciaal gedicht voor de jubilaris. Onder de auteurs zijn Simon Vinkenoog, Willem Wilmink, Elly de Waard, Eva Gerlach, Antjie Krog, Hans Warren en Van der Grafts zoon Benno Barnard. Tijdens de feestelijke avond lazen vele dichters hun werk voor aan de verheugde Van der Graft. Als een moeder haar zoontje van tachtig, samengesteld door Nelleke Altena, Lucas Berk en Robert Dorsman verschijnt (gebonden) bij Uitgeverij Kwadraat en kost fl. 39,90.

Agenda

18 september: Geletterden en Gecijferden met Herman Franke: 'Bekentenissen
van een Januskop'. Over de relaties tussen literatuur en criminologie. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 23 september: De Klassieker Utrecht-Gent, met onder anderen Ronald Giphart,
Miriam Van hee, Hagar Peeters en Miguel Declerq. Stadsschouwburg Utrecht, 20.30 uur, entree fl. 25,-.
25 september: Geletterden en Gecijferden met Gerrit Krol: 'Tellen en vertellen'. Poëzie is overal, maar ze is vooral: zeldzaam. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 25 september: Antjie Krog wordt geïnterviewd en draagt voor. Boekhandel Broese/Wristers, Stadhuisbrug, 20.00 uur, toegang gratis. 2 oktober: Geletterden en Gecijferden met Lodewijk Brunt: 'Cijfers en twijfels in de sociale wetenschap'. Over de spanningsverhouding tussen de zachte en harde benaderingen binnen de sociologie. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 9 oktober: Geletterden en Gecijferden met Ilja Leonard Pfeijffer: 'Het assembleerhoofd en het hoofd van de montage'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 16 oktober: Geletterden en Gecijferden met Ronald Giphart: 'De do de do do;
over het uitsterven van dieren en de regenboog'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 19 oktober: Het Huiskameronweer met Ronald Giphart en Ronald Ohlsen. Hofman
Café, Janskerkhof 17a, 20.00 uur, entree gratis.
Wil u deze e-mailing niet langer ontvangen? Mail naar (stichting_slau@hotmail.com). Meer informatie over de SLAU is te vinden op slau.frodo.nl of bel 030-2367712.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie