Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwartaalschrift onderwijsstatistieken

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Kwartaalschrift onderwijsstatistieken

Er is zojuist een dubbelnummer van het Kwartaalschrift Onderwijsstatistieken verschenen. Het nummer bevat vooral informatie over de arbeidsmarktpositie van diverse bevolkingsgroepen in relatie tot opleidingsniveau. Groepen die aan bod komen zijn onder andere vrouwen, werklozen, uitzend- en oproepkrachten, allochtone jongeren, scholieren en studenten, en ouderen.

Arbeidsdeelname hoogopgeleide moeders hoger
Vrouwen die moeder zijn geworden, blijven vaker werken naarmate ze hoger zijn opgeleid. Tegenwoordig werkt driekwart van de hoogopgeleide vrouwen na de geboorte van hun eerste kind, tegen éénderde van de laagopgeleide vrouwen.

Kinderdagverblijf meest populair bij hoogopgeleiden De helft van de ouders waarvan de vrouw hoogopgeleid is, maakt gebruik van het kinderdagverblijf. Slechts één op de vijf laagopgeleide moeders brengt haar kinderen naar een kinderdagverblijf. Zestig procent van de kinderen met een middelbaar of laagopgeleide moeder gaat naar onbetaalde opvang, zoals familie, kennissen of buren.

Hoogopgeleiden vaker ouderschapsverlof
De mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen wordt steeds vaker benut door ouders van jonge kinderen. Middelbaar en hoogopgeleiden maken hiervan veel vaker gebruik dan laagopgeleiden. Vrouwen maken nog steeds vaker gebruik van de regeling dan mannen.

Steeds meer studenten verdienen wat bij
Het aandeel scholieren en studenten die naast hun studie wat bijverdienen, is de laatste jaren sterk gestegen. In 1993 werkte 35 procent van de scholieren en studenten, in 1999 was dit gestegen naar 52 procent. Vooral hbo- en wo-studenten verdienen vaak wat bij. De meeste scholieren en studenten verrichten werk waar weinig opleiding voor vereist is. Ook werken ze meestal minder dan twaalf uur per week.

Technici de meeste kans op een baan
Technisch geschoolden hebben de meeste kans op een baan. Ook een economische opleiding biedt betere vooruitzichten dan een verzorgende of sociaal-culturele opleiding. Het hoogst was de werkloosheid bij laagopgeleiden. In deze groep komt werkloosheid vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie