Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Den Haag moet armoedeprobleem serieus nemen'

Datum nieuwsfeit: 14-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

14-09-00, nr. 069


Wageningse gezinssocioloog dr. Kees de Hoog:

"Den Haag moet armoedeprobleem serieus nemen"

"Het armoedeprobleem op het platteland is van dien aard dat het ministerie van Landbouw actief op zoek moet gaan naar oplossingen. Belangrijkste actiepunt vormt het dichten van de kloof tussen hulpverlenende instanties en gezinnen die onder de armoedegrens leven. Bovendien zou het ministerie actie kunnen ondernemen om het sociale zekerheidstelsel beter te laten aansluiten op de agrarische sector". Dit stelt de Wageningse gezinssocioloog dr. Kees de Hoog naar aanleiding van de publicatie De stellingen van Wageningen. In deze publicatie staan de beleidsaanbevelingen om de bestaanszekerheid van agrarische gezinnen te vergroten, die zijn opgesteld naar aanleiding van het congres Overleving, Hulpverlening en Armoede bij Agrarische Gezinsbedrijven, dat in mei in Wageningen is gehouden. Minister Brinkhorst zal eind september een officiële reactie geven in de Tweede Kamer op de armoedeproblematiek. De Hoog: "De situatie is minder vrijblijvend dan voor het congres: men weet nu dat er een serieus probleem ligt, dus kan men zich niet veroorloven niets te doen".

Uit onderzoek van Wageningse gezinssociologen blijkt dan tien procent van de agrarische gezinnen niet kan rondkomen van het inkomen. Dit percentage steekt nog gunstig af bij de harde cijfers: uit analyses blijkt dat 23% van de agrarische gezinnen een inkomen heeft dat onder de armoedegrens ligt. Opvallend onderzoeksresultaat was verder dat slechts 30% van de agrarische gezinnen met psychosociale problemen een beroep doet op hulpverlening. Ook voor financiële hulp (bijstandsuitkering) wendt slechts een zeer klein percentage (4%) zich tot de Sociale Dienst.

In een van de stellingen van Wageningen wordt daarom een klemmend beroep gedaan op de overheid om financiën beschikbaar te stellen om de kloof tussen agrarische gezinnen in problemen en hulpverlenende instanties te dichten. Verder wordt het parlement opgeroepen actie te ondernemen om het sociale zekerheidstelsel beter toe te spitsen op de agrarische sector, omdat met name agrarische gezinnen met lage inkomens buiten de boot vallen. Ook zou er een passende beloning moeten komen voor de bijdrage die de agrarische sector levert aan het behoud van de natuur, het landschap, de cultuur en de plattelandssamenleving.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie