Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarcijfers Heineken

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nettowinst Heineken stijgt 19%

De nettowinst van Heineken N.V. is in het eerste halfjaar van 2000 gestegen met 19%. Dit betekent een toename met EUR 39 miljoen tot EUR 249 miljoen.


· Hogere bierverkopen, verbetering van de verkoopmix, gestegen verkoopprijzen, de resultaten van de nieuwe consolidaties en een hogere Amerikaanse dollarkoers droegen bij aan de groei van de nettowinst.

· Het bedrijfsresultaat, als percentage van de netto-omzet, bedroeg 10,6% tegen 10,4% in het eerste halfjaar van 1999.

· De nettowinst per aandeel nam in het eerste halfjaar van 2000 toe van EUR 0,67 tot EUR 0,79.

· De netto-omzet groeide met 15% van EUR 3.390 miljoen tot EUR 3.893 miljoen; een toename van EUR 503 miljoen.

· Het groepsvolume bier steeg, inclusief nieuwe consolidaties, in het eerste halfjaar van 2000 met 15% ten opzichte van de overeenkomstige periode in 1999 tot 36,2 miljoen hectoliter.

· De afzet van Heineken bier steeg wereldwijd met 7% tot 10,5 miljoen hectoliter. De verkopen van Amstel namen eveneens met 7% toe tot 5,2 miljoen hectoliter.

· In veel landen in Europa, Azië Pacific en Afrika werden hogere verkoopvolumes en resultaten gerealiseerd. In de Verenigde Staten groeide de afzet zelfs met 12%. Alleen in Polen deed zich een daling voor in de afzet mede als gevolg van de integratieactiviteiten.
Op 26 september a.s. wordt een interimdividend van EUR 0,16 per aandeel van nominaal EUR 2,27 (NLG 5,00) betaalbaar gesteld. De ex-dividend datum van het aandeel Heineken is 18 september.

Verwachting voor geheel 2000

Door hogere autonome bierverkopen, verbetering van de verkoopmix, de positieve resultaten van de nieuw geconsolideerde ondernemingen en een hogere Amerikaanse dollarkoers, verwachten wij dat, ondanks het minder mooie zomerweer, de winststijging over geheel 2000 boven de 15% zal uitkomen.

Amsterdam, 15 september 2000

Toelichting

Netto-omzet en afzet

De netto-omzet nam in de eerste zes maanden van 2000 met EUR 503 miljoen toe tot EUR 3.893 miljoen (+15%). Deze groei was voor 8% te danken aan het in consolidatie nemen van een aantal ondernemingen, waarvan de belangrijkste Grupo Cruzcampo in Spanje was. Deze werd per 1 februari volledig geconsolideerd. Na de fusie met El Aguila hebben wij in de nieuwe onderneming, Heineken España, een meerderheidsbelang van 79%. Exclusief nieuwe consolidaties leidde een hogere bierafzet tot een stijging van de omzet met 4%. Daarnaast hadden een verbetering in de samenstelling van de afzet en hogere verkoopprijzen een positieve invloed op de omzet van 2%, terwijl veranderingen in wisselkoersen, voornamelijk de hogere Amerikaanse dollarkoers, een positief effect hadden van 1%.

Het Groepsvolume*) steeg in het eerste halfjaar van 2000 met 15% ten opzichte van de overeenkomstige periode in 1999 tot 36,2 miljoen hectoliter. Ongeveer 65% van deze stijging was te danken aan het voor de eerste maal in consolidatie nemen van Grupo Cruzcampo in Spanje, Gemer en Martiner in Slowakije, Pivara Skopje in Macedonië en Shanghai Mila Brewery in China. Daarnaast nam het autonome verkoopvolume van onze werkmaatschappijen in Nederland, Frankrijk en Spanje toe. Het volume in Polen was daarentegen lager dan in de eerste helft van 1999 ten gevolge van de integratie-activiteiten en de toegenomen concurrentie. In vrijwel alle landen van Europa kon het marktaandeel worden gehandhaafd of zelfs verbeterd. In de Verenigde Staten steeg de afzet met 12%.
Ook in de regio's Afrika en Azië Pacific nam de afzet toe. De wereldwijde afzet van Heineken bier steeg met 7% tot 10,5 miljoen hectoliter. Deze groei deed zich met name voor in de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Nederland en Italië. De verkopen van Amstel namen eveneens met 7% toe tot 5,2 miljoen hectoliter, voornamelijk in Spanje, Nederland, Griekenland, Thailand en Afrika.

Bedrijfsresultaat en nettowinst

Het bedrijfsresultaat steeg met 16% van EUR 353 miljoen tot EUR 411 miljoen. Een belangrijke positieve invloed hadden het hogere volume, de nieuwe consolidaties , hogere prijzen en een verbetering van de verkoopmix en de wisselkoersen. De lagere kosten van grondstoffen werden tenietgedaan door hogere kosten voor verpakkingsmaterialen en energie. Exclusief nieuwe consolidaties hadden toegenomen marketing- en verkoopkosten en personeelskosten, een drukkend effect op het bedrijfsresultaat. De marketing- en verkoopkosten stegen als percentage van de netto-omzet van 15,0% naar 15,3%. Het bedrijfsresultaat, als percentage van de netto-omzet, bedroeg 10,6% tegen 10,4% in het eerste halfjaar van 1999.


*) Dit begrip werd in de jaarrekening 1999 geïntroduceerd en omvat de verkochte hectoliters bier van de geconsolideerde ondernemingen en de bieren van Heineken die door derden in licentie worden gebrouwen en verkocht.
De resultaten van niet-geconsolideerde deelnemingen bedroegen EUR 22 miljoen en waren EUR 8 miljoen beter dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit was het gevolg van toegenomen activiteiten in Nigeria en verbeterde resultaten van een aantal participaties in het Verre Oosten.

De rentelasten namen met EUR 13 miljoen toe tot EUR 33 miljoen. Deze stijging was het gevolg van de financiering van de acquisitie van Cruzcampo waarvoor een lening van EUR 278 is opgenomen. Daarnaast leidden opgenomen leningen en gestegen rentetarieven in Polen tot hogere rentelasten.

De gemiddelde belastingdruk over de eerste helft van 2000 is gedaald tot 37,8%, tegenover 39,6% in 1999. Deze daling is met name het gevolg van het gebruik van fiscaal compensabele verliezen in Europa.

De nettowinst over het eerste halfjaar van 2000 is in vergelijking met dezelfde periode van 1999 gestegen met 19%. Dit betekent een stijging met EUR 39 miljoen van EUR 210 miljoen tot EUR 249 miljoen. De nettowinst per aandeel bedroeg EUR 0,79 tegenover EUR 0,67 in 1999.

Balans

In de eerste zes maanden van 2000 werd netto EUR 196 miljoen geïnvesteerd in materiële vaste activa en EUR 944 miljoen in financiële vaste activa en geconsolideerde deelnemingen. Het eigen vermogen nam met EUR 502 miljoen af tot EUR 2.116 miljoen. De nettowinst na aftrek van het interimdividend had een positieve bijdrage van EUR 200 miljoen. Hiertegenover stond een afboeking aan goodwill van EUR 710 miljoen. Herwaardering en valutakoerswijzigingen hadden per saldo een positief effect van EUR 8 miljoen. Als gevolg van de acquisitie van Grupo Cruzcampo in Spanje is het niveau van de voorzieningen gestegen en namen de langlopende schulden toe. De kaspositie nam af ten opzichte van 31 december 1999 eveneens tengevolge van acquisities.

De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in het eerste halfjaar EUR 282 miljoen tegenover EUR 237 miljoen vorig jaar. De stijging is voornamelijk het gevolg van een hoger bedrijfsresultaat gedeeltelijk tenietgedaan door een stijging van het werkkapitaal.

Verwachting voor geheel 2000

Door hogere autonome bierverkopen, verbetering van de verkoopmix, de positieve resultaten van de nieuw geconsolideerde ondernemingen en een hogere Amerikaanse dollarkoers, verwachten wij dat, ondanks het minder mooie zomerweer, de winststijging over geheel 2000 boven de 15% zal uitkomen.

Dividend

Op 26 september a.s. zal een interimdividend van EUR 0,16 per aandeel van EUR 2,27 (NLG 5,00) betaalbaar worden gesteld.
De ex-dividend datum van het aandeel Heineken is 18 september.

Amsterdam, 15 september 2000
De Raad van Bestuur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...