Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Emancipatienota bevat weinig concreets

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Emancipatienota bevat weinig concreets
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

Bijdrage van Kitty Roozemond in de vergadering van de SER van vrijdag 15 september. De SER is kritisch over de meerjarennota emancipatiebeleid van staatssecretaris Verstand. Volgens Roozemond laat die zich lezen als een erotische roman, die echter tot weinig bevrediging leidt.

Bijdrage van vice-voorzitter Kitty Roozemond van de FNV, in de vergadering van de Sociaal-Economische Raad van vrijdag 15 september. Mede namens CNV en Unie mhp.

Over het ontwerpadvies meerjarennota emancipatiebeleid zegt Roozemond hierin onder andere: `De Meerjarennota laat zich lezen als een erotische roman: er moet immers veel gestimuleerd en geprikkeld worden. Het leidt echter zelfs niet tot "Ersatzbefriedigung", niet bij de vakcentrale, niet bij de SER als geheel.`

Geachte aanwezigen,

Tijdens de presentatie van de nota 'Van vrouwenstrijd naar vanzelfsprekendheid: Meerjarennota emancipatiebeleid', op 11 april in Concordia Den Haag, legt staatssecretaris Verstand uitvoerig uit waarom gekozen is voor een beleidsproces in drie stappen.

Eerst de Meerjarennota met de analyses, trends en beleidsrichtingen, dan de ruimte voor de maatschappij om mee te denken, en dan het meerjarenbeleidsplan. Een van de redenen die de staatsecretaris noemt; ik citeer: "De zaak moet opgeschud worden. Het emancipatiebeleid heeft nieuwe impulsen nodig. Dat kan alleen door samenwerking, doordat mensen en hun organisaties instrumenten aanreiken die effectief zijn en bereid zijn er zelf ook in te investeren". (einde citaat)

De adviesaanvraag heeft bij de vakcentrales wel voor enige opschudding gezorgd, maar van een ander soort dan de staatssecretaris waarschijnlijk in gedachten had. Evenals zovele andere organisaties hadden de vakcentrales lange tijd gewacht op de Meerjarennota en de verwachtingen waren hoog gespannen.

Dat viel tegen. Het kabinet volstaat met het schetsen van de stand van zaken, relevante ontwikkelingen, trends en mogelijke toekomstige richtingen van beleid. Er worden in de meerjarennota geen concrete beleidsvoornemens gepresenteerd.

De Meerjarennota laat zich lezen als een erotische roman: er moet immers veel gestimuleerd en geprikkeld worden. Het leidt echter zelfs niet tot "Ersatzbefriedigung", niet bij de vakcentrale, niet bij de SER als geheel.

De vakcentrales hadden eerlijk gezegd een hard hoofd in een zinvolle advisering. Immers de mogelijkheden waren beperkt door het vrijblijvende karakter van de voorgelegde Meerjarennota enerzijds en de beperkte adviestermijn anderzijds. Dat het uiteindelijke resultaat meer is geworden dan verwacht is niet in de laatste plaats te danken aan de voorzitter, de heer Leune en de secretaris, mevrouw Van den Brandeler.

De vakcentrales zijn tevreden met de kritische toon in het advies, zowel in het algemene beoordelingskader als in de meer specifieke punten. Ook zijn we positief over het accentueren, op initiatief van een aantal kroonleden, van het levensloopbaanperspectief en patchwork biographies. Een invalshoek die meer dynamiek oplevert bij het ontwikkelen van veel onderwerpen.

Het herhalen van een aantal unanieme opvattingen uit eerdere adviezen waar weinig uitwerking aan was gegeven verdient , onder het motto: "de kracht zit hem in de herhaling' ook waardering. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de problematiek van de tussenschoolse opvang, de benodigde extra investering in de thuiszorg, het omzetten van onbetaalde in betaalde zorg en het doorbreken van de beroepensegregatie. De faciliteiten voor herintreedsters (en behoud van employability) hebben zelfs extra nadruk gekregen.

Ten aanzien van Arbeid, Zorg en Inkomen is, zowel in het advies als in de meerjarennota weinig nieuws te vinden. Ook hier een herhaling van nuttige opvattingen. Zoals het feit dat de SER nooit gekozen heeft tussen een combinatie- en uitbestedingsmodel, maar de wenselijkheid van het ontwikkelen van beide modellen onderstreept. Het kabinet knuffelt het combinatiemodel ondertussen bijna dood, terwijl wel ingezien wordt dat de realisatie van het combinatiemodel nog lang geen feit is.

De SER is gevraagd maatregelen aan te dragen voor het doorbreken van het glazen plafond. Een belangrijk thema, waarover in eerdere SER-adviezen weinig gezegd is. Voordeel van het aanhalen van een ILO-seminar over dit onderwerp in het advies is het benadrukken van de organisatiecultuur bij het al dan niet slagen van het doorstromen van vrouwen naar de top en de koppeling aan diversiteitsmanagement. Zowel aandacht voor organisatiecultuur als diversiteitsmanagement levert een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van het werk èn de kwaliteit van het bedrijf.

De uitwerking van het diversiteitsbeleid in de Meerjarennota is wat de vakcentrales betreft ver onder de maat. De Meerjarennota noemt expliciet een op diversiteit en levensloop gerichte benadering. Toch wordt vervolgens de aandacht in hoofdzaak gericht op de levensfase waarin werkenden jonge kinderen te verzorgen hebben. Er is weinig aandacht voor de verschillen tussen vrouwen onderling, qua levensstijl en levensfase.

De vakcentrales hopen dat het kabinet zich door het accent in de SER-nota op levensloop en patchwork biographies uitgenodigd voelt het diversiteitsbeleid op korte termijn handen en voeten te geven.

Over mensenrechten en vrouwen heeft het kabinet geen nadere vragen aan de raad gesteld. De vakcentrales betreuren dit. Tegelijkertijd constateren we dat er andere deskundige organisaties zijn die het kabinet hier over kunnen adviseren. Zo heeft de Commissie Gelijke Behandeling een uitgebreid en constructief kritisch commentaar op de meerjarennota geschreven.

Zoals gezegd is er in het advies, daar waar mogelijk en zinvol, gerefereerd aan eerdere standpunten van de SER. Zoals u bekend, zijn die adviezen niet altijd unaniem. In dit advies wordt daar relevant melding van gemaakt zonder in de hoofdtekst op de inhoudelijke verschillen in te gaan.

Ten aanzien van een van deze punten vraagt de FNV uw aandacht. Een van de adviesaanvragen heeft betrekking op de ombouw van voorzieningen die alleenverdienerschap ondersteunen naar voorzieningen die de combinatie van arbeid en zorg bevorderen. Het kabinet stelt dat voorzieningen voor alleenverdieners een drempel opwerpen voor de arbeidsparticipatie en economische zelfstandigheid van met name lager opgeleide vrouwen, maar tegelijkertijd de draagkracht van juist de lage inkomens ondersteunen. Het kabinet vraagt welke mogelijkheden de raad ziet om dit dilemma op te lossen. Bij het oordeel van de Raad wordt onder andere gerefereerd aan het advies Arbeid, Zorg en Economische Zelfstandigheid .

De FNV wil er expliciet op wijzen dat volgens haar de beste oplossing van het dilemma bestaat uit het verhogen van de individuele heffingskorting voor iedereen die zich beschikbaar stelt voor de arbeidsmarkt tot 960 gulden per maand.

Tevens geeft de raad in haar oordeel aan dat het met name de problematiek van de armoede- en werkloosheidsval is die drempels opwerpt voor de arbeidsparticipatie. De FNV zou graag zien dat systematisch nagegaan wordt of toerekening van kosten met betrekking tot inkomensafhankelijke regelingen en belastingsaftrek naar elk van beide partners een bijdrage aan de oplossing zou kunnen bieden.

We hopen hier in een later stadium uitgebreid op terug te komen.

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...