Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet bespreekt statuten stichtingen Tweede Wereldoorlog

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
MinisterraadRVD/DV

MINISTERRAAD: Statuten stichtingen Tweede Wereldoorlog

Ministerie van Financiën
Persbericht Ministerraad
15 september 2000KABINET BESPREEKT STATUTEN STICHTINGEN TWEEDE WERELDOORLOG

Het kabinet heeft gesproken over de uitvoering van de verdeling van gelden aan de joodse gemeenschap en aan de Sinti en Roma. Het gaat hierbij allereerst om de statuten van deze stichtingen. Er liggen nu statuten voor van de Stichting Maror-gelden Overheid, de Stichting Joods Humanitair Fonds en de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma. Tegelijkertijd is het uitkeringsreglement ten behoeve van de individuele uitkeringen vastgesteld.

Alle stukken van de stichtingen zullen binnenkort voor een voorhangprocedure naar de Kamer worden gezonden. De planning voorziet erin dat de eerste betalingen eind 2000 zullen worden gedaan. Met de stichtingen zijn afspraken gemaakt over rechtmatige en doelmatige besteding van de gelden. Er zijn afspraken gemaakt over de wijze van overmaken van geld, de wijze van verantwoording afleggen en over de informatie die in het jaarverslag moet komen. De Algemene Rekenkamer heeft controlebevoegdheden bij de stichtingen. De rente over de nog niet uitgekeerde gelden wordt vanaf 21 maart 2000 vergoed en zal aan de vermogens van de stichtingen worden toegevoegd.
Over de statuten van de joodse stichtingen is overleg gevoerd met Het Centraal Joods Overleg, het Platform Israël en het Adviescollege Restititutie en Verdeling. De stichting Maror-gelden Overheid zal de 350 miljoen gulden aan individuele uitkeringen en projectuitkeringen verstrekken. De Stichting Joods Humanitair Fonds beheert en verdeelt de 50 miljoen gulden ten behoeve van humanitaire projecten in het buitenland.
Over de statuten van de Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma heeft overleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de Sinti en Roma. Deze stichting zal voor 30 miljoen aan individuele uitkeringen en projectuitkeringen verstrekken.

Het overleg met de Indische gemeenschap is nog gaande.

RVD, 15.09.2000

15 sep 00 13:11reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie