Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ook in Duitsland vragen over grenscontrole protesten Tjechie

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

persbericht 15 september

Duitsland: kamervragen over grenskontrolles ivm protesten tegen IMF/WB

Naar voorbeeld van de SP heeft ook vandaag, 15 september, de PDS in Duitsland kamervragen gesteld aan de Duitse regering over verscherpte grensmaatregelen aan de grenzen van Tsjechië en het kontroleren van en doorgeven van informatie over aktievoerders die naar de protesten tegen de IMF/Wereldbankvergadering in Praag gaan. Deze vragen moeten, als er niet door procedurefouten extra tijd bijgetrokken wordt, binnen 7 dagen door de Duitse regering beantwoord worden. Verzocht is ook aan de Duitse regering de vragen allen apart te beantwoorden.

De vragen die de PDS gesteld heeft zijn:


1. Is het de regering bekend dat het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken maatregelen neemt om buitenlanders bij de grens tegen te houden als voorzorg voor de IMF/Wereldbank vergadering eind september en dat deze maatregel inmiddels op zijn minst het Nederlandse kookkollektief Rampenplan getroffen heeft, dat alleen ter verzorging van de deelnemers aan de demonstraties op 13 september vanuit Duitsland Tsjechië binnen wilde reizen en nu een 30 dagen inreisverbod heeft gekregen? Zo ja: op welke criteria en juridische gronden kunnen of zullen ook Duitsers door een inreisverbod getroffen worden?


2. Kan de regering berichten bevestigen die zeggen dat voor de IMF/Wereldbankvergadering 11.000 mensen politie en 5.000 soldaten in Praag zullen zijn en ziet de Duitse regering in dit verband de noodzaak om handelend op te treden tegen de Tsjechische regering om de ongehinderde voortgang van de demonstraties van Niet Gouvermentele Organisaties en sociale beweging plaats te laten vinden. Zo ja, wat heeft de regering met betrekking tot deze vraag ondernomen?

3. Wat is de Duitse regering bekend over het feit dat de Tsjechische Republiek samenwerkt met Interpol om Duitse, Poolse en/of Scandinavische activisten te identificeren, die van plan zouden zijn om aan de demonstratie tegen de IMF/Wereldbank vergadering eind september deel te nemen?


4. Heeft de Tjsechische Overheid, de Tsjechische regering of anderen, die in de voorbereiding van de jaarvergadering betrokken zijn, de Duitse regering of Duitse overheid om zulke informatie gevraagd en is dergelijke informatie aan hen verstrekt? Zo ja, welke informatie en over wie en op welke juridische basis?

5. Wat is de Duitse regring bekend over consultaties van de Tsjechische regering met internationale deskundigen met betrekking tot maatregelen tegen de protesten tegen de IMF/Wereldbank vergadering eind september, in welke context hebben deze consultaties plaatsgevonden en welke consequenties zijn daaruit door de Tsjechische en andere regeringen getrokken?

6. Op welk moment zijn vertegenwoordigers van Duitse overheidsorganen of instituten bij deze kwestie betrokken geweest, wat voor betrokkenheid was dat en met welk doel is medewerking verleend?
Voor meer informatie: Platform Praagse Herfst, 0317 - 423588 (Carla), of (praagseh@dds.nl),
voor achtergrondinformatie over akties tegen IMF/WB : huizen.dds.nl/~stank

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie