Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Legionella in douches zwembad De Wervel te Rijswijk

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

ers- en Nieuwsberichten...
Legionella in douches zwembad De Wervel

Rijswijk, 15 september 2000

In het water van één van de twee douche-units van het Rijswijkse zwembad De Wervel is de legionellabacterie aangetroffen. Op 12 september 2000 om 18.00 uur werd de gemeente geïnformeerd door een gespecialiseerd laboratorium over een mogelijke legionellabesmetting in De Wervel. De betreffende douche-unit is direct voor het publiek afgesloten. De uitslag van een quick-scan-onderzoek heeft vandaag aangetoond dat er inderdaad sprake is van besmetting met de legionellabacterie. Het zwembad blijft overigens geopend voor het publiek.

De gemeente laat het zwembad De Wervel 12 maal* per jaar controleren op de aanwezigheid van legionella, die de veteranenziekte kan veroorzaken. Dit onderzoek gebeurt door een gespecialiseerd laboratorium, dat hiervoor diverse monsters neemt. De laatste meting wees uit dat water in een van de twee douche-units mogelijk een te hoge concentratie van de legionellabacterie bevatte. Door middel van een tweede meting, een zogenoemde quick scan, is vandaag komen vast te staan dat er inderdaad sprake is van een legionellabesmetting in het zwembad.
De concentraties beperken zich overigens tot de betreffende douche-ruimte. Gechloreerd zwemwater is per definitie vrij van de legionellabacterie.
De scholen en sportverenigingen die gebruik maken van het bad zijn of worden geïnformeerd over de uitslag. Overige bezoekers tracht de gemeente te informeren via de publiciteit die aan deze zaak wordt gegeven.

De gemeente heeft inmiddels de GGD, de inspectie voor de Volksgezondheid, de Provincie Zuid-Holland en het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland op de hoogte gesteld.
De gemeente heeft meteen maatregelen getroffen om de besmetting te verhelpen, door het opnieuw spoelen van de bewuste leidingen. Uit voorzorg is ook de andere -niet besmette- douche-ruimte tijdelijk gesloten. Maandag 18 september a.s. wordt opnieuw een test uitgevoerd via de quick-scan-methode. Hierdoor zal naar verwachting al de volgende dag de uitslag bekend zijn. Bij een goed testresultaat zullen al de douches weer in gebruik worden gesteld.


* Gebruikelijk is tweemaal per jaar.Afdeling Bestuursondersteuning en Voorlichting. © 2000 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie