Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lustrumdag Nederlandse Coeliake Vereniging

Datum nieuwsfeit: 16-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (lydia@influence.nl)

Contactpersoon: Lydia Bennekers

Lustrum Nederlandse Coeliakie Vereniging

Datum: 16 september 2000

Coeliakiepatiënt centraal op groots opgezette Lustrumdag van Nederlandse Coeliakie Vereniging

Zaterdag 16 september 2000 viert de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) haar 25-jarig jubileum met de groots opgezette Lustrum Ledendag 2000. Hieraan voorafgaand heeft de NCV een breed driedaags internationaal congres georganiseerd voor artsen, diëtisten en leden van de AOECS (de internationale koepelorganisatie van Europese coeliakieverenigingen).

Mensen met coeliakie (spreek uit als: seuliakie) verdragen geen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver, gerst en spelt. In bijna al ons voedsel dus. Wanneer een coeliakiepatiënt voedsel eet dat gluten bevat, leidt dat tot beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm en wordt de spijsvertering ernstig verstoord. De enige behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet. Naar schatting heeft 1 op de 200 à 300 Nederlanders deze aandoening. Er zijn dus nog heel veel coeliakiepatiënten spoorloos.

De Lustrum ledendag 2000 vindt 16 september plaats in het Gorlaeus Laboratorium in Leiden. Jong en oud komen hier bijeen voor een dagvullend informatief programma met o.a. lezingen, inloopspreekuren, een product- en informatiemarkt, een forum en een speciaal kinder- en jongerenprogramma. Voor de leden een unieke kans om met andere leden in contact te komen, ervaringen uit te wisselen, de product- en informatiemarkt te bezoeken en meer te weten te komen over coeliakie, het levenslange glutenvrije dieet en alles dat daarmee samenhangt.

Tijdens het programmaonderdeel Een Groot Uur Coeliakie worden er televisieopnames gemaakt, die gebruikt zullen worden voor een televisiedocumentaire over coeliakie. De presentatie ligt in handen van Koos Postema. Hij gaat dieper in op de ingrijpende gevolgen die de diagnose coeliakie voor patiënten met zich meebrengt.

Deelnemers aan de drie voorafgaande internationale symposia komen op 14 en 15 september in Congrescentrum De Leeuwenhorst in Noordwijkerhout bijeen voor lezingen en workshops van nationale en internationale coeliakiedeskundigen. Symposia waarop deskundigen de stand van zaken rond coeliakie bespreken en tot mondiale consensus m.b.t. de diagnose willen komen. Voor de coeliakiespecialist een bijzondere gelegenheid om de eigen vakkennis uit te dragen en deze aan te scherpen door met collega's van gedachten te wisselen. Een aantal prominenten zal bovendien vanuit het eigen vakgebied tijdens de Lustrum Ledendag lezingen verzorgen met onderwerpen als erfelijkheid- en familieonderzoek, medische geschiedenis en toekomstperspectief.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie