Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veteranen maken opnieuw luchtlanding in Ede

Datum nieuwsfeit: 16-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede

Zaterdagmorgen Airbornedropping op Ginkelse Heide: Veteranen maken opnieuw luchtlanding in Ede

Ook komende zaterdagmorgen zullen Engelse oorlogsveteranen in Ede aan de Airbornedropping deelnemen. Geruime tijd gingen de organisatoren ervan uit dat de veteranen, die in september 1944 betrokken waren bij de bevrijdingsoperatie Market Garden rondom Arnhem, vorig jaar voor de laatste keer zelf actief aan de luchtlanding deelnamen. Het is anders gegaan; ze kunnen het niet laten.... Inmiddels zijn ongeveer twaalf veteranen na een voortgezette training en keuring opnieuw van de partij. Naar verwachting zullen zij allemaal op 16 september a.s. de sprong wagen op de Ginkelse Heide aan de oostkant van Ede.

Circa 12 veteranen
Naast het twaalftal veteranen dat aan de dropping meedoet, zullen nog eens honderden veteranen en hun verwanten de jaarlijkse Airborneherdenking als bezoekers bijwonen. Zij willen dit ondanks de forse kosten graag zo lang mogelijk blijven doen. In 1994 waren er nog 500 Engelse veteranen aanwezig; vorig jaar 300. Wel is vanwege hun hoge leeftijd en teruglopende conditie het aanvangstijdstip van de luchtlanding en herdenking verlaat tot 10.30 uur. Volgens het huidige programma maken 4 veteranen bij goed weer om 10.45 uur een solo-parachutesprong vanuit een vliegtuig van het type Norman Ylander. Zij worden begeleid door een zogeheten jumpmaster en een cameraman. Vrij snel daarna volgen 7 tot 9 oorlogsveteranen voor een tandemsprong vanuit een Dakota-vliegtuig. Deze parachutisten -allemaal in oranje overal- zijn daarbij gekoppeld aan een jongere instructeur.

170 Parachutisten
Rond 11.15 uur maken circa 160 Engelse militairen van het 4eparabataljon een sprong vanuit een C-130 Hercules-toestel of vanuit een Dakota. Dit historische vliegtuig heeft ook in 1944 vele vluchten verzorgd. Samen met deze paragroep maken 5 Nederlanders van de 11e Luchtmobiele brigade en 5 Polen een parachutesprong. Speaker H. Duinhoven zal telkens tekst en uitleg geven. Sir Michael Jackson, commandant van het Britse leger, zal de Airbornedropping als speciale gast bijwonen. Hij was eerder eerste commandant bij het KFOR in Kosovo.

Herdenking
Het 4e parabataljon vormt na de dropping een erewacht bij het Airbornemonument op het heideterrein. De herdenkingsplechtigheid bij het monument, die om 12.00 uur start, omvat enkele korte toespraken, zeven kransleggingen, een optreden van doedelzakblazers, een minuut stilte, een muzikale reveille (The Last Post) en het spelen van het Engelse, Poolse en Nederlandse volkslied door de Edesche Harmonie. De kransen worden gelegd door de commandant John Handford van 4e Para, de afgevaardigde van de Poolse ambassade, de luitenant-kolonel J. Suijkerbuijk van het garnizoenscommando Ede, burgemeester mr. W. Blanken van de gemeente Ede, de heer K. Uiterwijk en mevrouw J.E. Uiterwijk-Meijer van het voormalig
verzet, voorzitter M. van Pelt van de Stichting Airborne Herdenkingen samen met twee leerlingen van de Edese basisschool Groen van Prinsterer. Deze basisschool heeft het monument dit jaar geadopteerd; via de jeugd wil de stichting een brug naar de toekomst slaan.

Verkeersmaatregelen en gratis busvervoer
Voor de Airbornedropping bestaat doorgaans veel belangstelling. Om de drukte in goede banen te leiden, zijn zaterdag enkele verkeersmaatregelen van kracht. De N224 (Verlengde Arnhemseweg) tussen Ede en Arnhem blijft open, maar parkeren is slechts zeer beperkt mogelijk. Automobilisten worden verwezen naar het terrein van de Simon Stevinkazerne (Nieuwe Kazernelaan) in Ede-oost waar gratis parkeren mogelijk is. Voor gehandicapten met een geldige ontheffing worden enkele parkeervakken vrij gehouden bij de schaapskooi aan de N224. Tussen de kazerne en het herdenkingsterrein rijden vanaf 9.30 uur pendelbussen. Toeschouwers kunnen daarvan gratis gebruik maken. Vanaf hetzelfde kazerneterrein vertrekt in de loop van die ochtend een stoet van vele tientallen militair historische voertuigen van Keep them Rolling via de tankbanen naar de heide waar een static show zal zijn. Zolang er plaats is, kunnen belangstellenden gratis meerijden. Na de herdenkingsplechtigheid rijden de voertuigen weer terug naar het kazerneterrein. Dan gaan ook de pendelbussen terug. Alternatief vervoer als men met de auto komt: imperiaal + fiets(en) meenemen, parkeren op het kazerneterrein en ontspannend 4 kilometer fietsen naar het droppingterrein. Of met de trein/treintaxi komen.

Muziek en militariabeurs
In het centrum van Ede vinden op 15 en 16 september verscheidene gratis nevenactiviteiten plaats. Op vrijdagavond is er nabij het Raadhuis een optreden van doedelzakmuzikanten.
Aansluitend aan de Airbornedropping en herdenkingsbijeenkomst is er op zaterdag (13.00-17.00 uur) op het Museumplein een beurs voor militaria, verkoop van boeken, kleding, documentatie en kaartmateriaal. Keep them Rolling rijdt 's middags in optocht vanaf de Simon Stevinkazerne naar Ede-centrum via de route Arnhemseweg, Vossenakker, Arthur van Schendellaan, Molenstraat, Telefoonweg, Maanderweg, Stationsweg, Detmarlaan, Arnhemseweg en Nieuwe Stationsstraat. Vanaf circa 15.00 uur kunnen belangstellenden in het gebied Arnhemseweg, Nieuwe Stationsstraat en Museumplein de static show van deze oude voertuigen bekijken.

Informatie
De Airbornedropping in Ede behoort tot een serie herdenkingsactiviteiten van de Slag om Arnhem in de periode 15-17 september 2000. Naast Ede zijn er ook activiteiten in Arnhem, Driel en Oosterbeek. Een folder met het volledige programmaoverzicht is verkrijgbaar bij de VVV en de gemeentelijke info-balies in Ede.Ede, 13 september 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie