Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie Bont voor Dieren tegen couturier Mart Visser

Datum nieuwsfeit: 16-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
persbericht

Mart Visser 'dom bontje'
Actie bij Hilton Amsterdam om bontgebruik couturier aan de kaak te stellen

Bont voor Dieren voert zaterdag 16 september actie bij de modeshow van Mart Visser.
Met de actie 'dom bontje' stelt Bont voor Dieren het bontgebruik van de modeontwerper Mart Visser aan de kaak. Voor aanvang van de modeshow zullen actievoerders uitgedost als 'domme bontjes' demonstratief aanwezig zijn. De gasten zullen op een passende, ludieke wijze persoonlijk ontvangen worden door een zeer fotogenieke 'Fashion Victim'.
Visser was jarenlang boegbeeld van het bontinstituut tot hij in '96 officieel bekendmaakte geen bont meer in zijn collecties te gebruiken. Maar Mart Visser verbrak zijn belofte. Kennelijk vindt hij het geen probleem om, nu hij uit de spotlights is als dieronvriendelijke ontwerper, bont geruisloos weer te introduceren.
Bont voor Dieren wil met haar actie de modeontwerper wijzen op zijn verantwoordelijkheid voor het diervijandige materiaal dat hij gebruikt. Door bont te gebruiken stimuleert Visser het dragen en de verkoop van bont. Bont voor Dieren roept Mart Visser op definitief te kiezen voor dieren en zijn bontbewerkingsmessen voorgoed te laten rusten. De actie begint zaterdag 16 september om 15.30 uur bij de ingang van het Hilton Hotel aan de Apollolaan 138 in Amsterdam.

Couturier Mart Visser volgde begin jaren '90 als eerste Nederlander in Denemarken een bontbe-werkingscursus op kosten van de bontindustrie. Visser was jarenlang boegbeeld van het bontinstituut tot hij in '96 bekend maakte geen bont meer in zijn halfjaarlijkse collectie te zullen gebruiken. De ontwerper vond het destijds niet langer verantwoord om bont te gebruiken vanwege de toenemende maatschappelijke druk en de steeds feller wordende anti-bont organisa-ties (aldus een persbericht van 29 januari 1996). Visser was het zat om steeds het doelwit van acties te zijn en als boegbeeld van de bonthandel bekend te staan. In een interview zei de couturier in september '96 "mensen zijn zo bezig met de aarde en het welzijn van dieren en dat soort dingen, je staat aan zoveel kritiek bloot."

In de herkomst van bont is de afgelopen jaren niets veranderd, Bont is afkomstig van dieren die daarvoor speciaal in krappe hokjes worden gefokt of in het wild bejaagd met gruwelijke wildklemmen. Nederland is vooral een bontproducerend land. In ons land worden elk jaar 3 miljoen nertsen, 20.000 vossen en enkele duizenden chinchilla's gefokt voor hun vacht. 99% van dit bont wordt geexporteerd.
88% Van de Nederlanders vindt bont een onverantwoord produkt. Dit blijkt uit een opinie- onderzoek van Intomart (feb '99). De bonthandel blijft echter proberen om de consument te interesseren voor bont. Door jonge modestudenten en ontwerpers te sponsoren met gratis materiaal en opleidingen. Sponsoring van de modewereld is zelfs een strategie die door de internationale bonthandel wordt gehanteerd.

Amsterdam, 14 september 2000

Meer informatie:
drs Lieke Keller (020) 676 66 00
campagnecoordinator mobiel (tijdens actie) 06 516 474 61

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie