Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Week van het Landschap: vogels en vergezichten op Balgzand

Datum nieuwsfeit: 16-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Uitwaaien tijdens de Week van het Landschap.
VOGELS EN VERGEZICHTEN OP BALGZAND

Iedereen wordt van 16 tot en met 24 september uitgenodigd naar natuurgebied Balgzand bij Den Helder te komen. Stichting Het Noordhollands Landschap organiseert hier de Week van het Landschap, een week met allerlei buitenactiviteiten op en om het wad. De Week van het Landschap heeft als thema 'Natuur Dichtbij'.

Balgzand is het meest zuidwestelijke deel van het waddengebied. Dit relatief kleine gebied is misschien wel het meest waardevolle deel van de Waddenzee. Jaarlijks broeden, eten en overnachten er miljoenen vogels op Balgzand, waaronder tientallen (internationaal) bedreigde soorten. Balgzand is zeer voedselrijk en onderaan de Balgzanddijk vinden veel vogels rust en bescherming. Ter illustratie: bij de hevige stormen rond Hemelvaart 2000 werden bijna alle nesten van broedende vogels langs de Waddenkust weggeslagen, behalve op Balgzand, waar slechts een klein percentage last ondervond van het slechte weer.

Niet alleen vogels maken Balgzand bijzonder. Doordat er van twee kanten zeewater het gebied instroomt, is Balgzand relatief rijk aan vis. Ook vele kleine bodemdieren, zoals garnalen, schelpen en pieren, voelen zich goed thuis in het slik van Balgzand. Voor zeehonden is Balgzand een aantrekkelijk gebied. Ondanks een aantal magere jaren neemt het aantal zeehonden nu weer flink toe. Op de schorren komen natuurlijk ook planten voor. Op Balgzand groeien echte overlevers. Soorten als zeekraal, zeeaster en lamsoor, die zowel de invloed van het zout, het zeewater als de soms striemende wind kunnen doorstaan.

Vanaf de Balgzanddijk biedt Balgzand een imposant uitzicht. Tijdens hoogwater komen de vele vogels terug van hun maaltijd om onderaan de dijk en op de kwelders te "overtijen", oftewel om het droog te houden bij hoogwater. Bij laagwater is Balgzand een uitgestrekt stelsel van smalle getijdengeultjes en drooggevallen wadplaten. We kunnen nu de poephoopjes van duizenden wadpieren op de wadplaten ontdekken. Bij nader onderzoek blijken de platen vol pruttelend en sputterend leven te zitten.

Wadlopen of vogels kijken
Tijdens de Week van het Landschap zullen dagelijks excursies plaatsvinden, waarbij met hoogwater een fantastische aanblik op de duizenden vogels te beleven is. Bij laagwater kunt u, gewapend met schepnet en riek, gaan wadlopen en het bodemleven onderzoeken. De excursies starten vanuit informatiecentrum 't Kuitje op industrieterrein Oostoever bij Den Helder. Hier is tevens een doorlopende diaserie over Balgzand te zien en er is een kleine expositie ingericht. Excursies duren telkens zo'n 2,5 a 3 uur. Voor de laagwaterexcursies is het natuurlijk raadzaam om oude kleren, een handdoek en, vooral, oude gympen of basketbalschoenen mee te nemen. De hoogwaterexcursies zullen vanaf de dijk plaatsvinden.

Excursierooster:
Datum Aanvang excursie
za 16-9 opening 11:00 uur
zo 17-9 (hoogwater) 9:00 uur
ma 18-9 (hoogwater) 9:30 uur
di 19-9 (hoogwater) 10:00 uur
wo 20-9 (hoogwater) 11:00 uur
do 21-9 (hoogwater) 11:30 uur
vr 22-9 (hoogwater) 12:45 uur
za 23-9 (laagwater) 11:00 uur
zo 24-9 (laagwater) 10:00 uur

Op zondag 17 en woensdag 20 september wordt er om 11.00 uur een workshop natuurfotografie gehouden door de fotograaf Jan Rijnders. Hieraan kunnen maximaal 10 personen meedoen.

Kortom, genoeg redenen om tijdens de Week van het Landschap een kijkje te komen nemen op Balgzand. Voor meer informatie of om u aan te melden voor excursies of workshops kunt u bellen met Het Noordhollands Landschap, 0251-659696. Alle activiteiten zijn gratis.Persuitnodiging
Op zaterdag 16 september wordt om 11.00 uur de Week van het Landschap geopend door wethouders van Den Helder, Anna Paulowna en Wieringen. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn.

Er zijn persfoto's beschikbaar.
Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met Johan Stuart, 0251-659750 of mobiel 06-53129644, (nhl@tref.nl). Castricum, 11 september 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie