Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU&ID Vlaanderen plaatst de Lierse stadsdiensten online

Datum nieuwsfeit: 18-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

VU&ID plaatst de Lierse stadsdiensten online (18/09/00)

Vandaag heeft ruim de helft van de Vlaamse steden en gemeenten hun stek op het wereldwijde web. De digitale revolutie biedt de steden en gemeenten ongekende communicatieve mogelijkheden. Helaas had het huidige Lierse stadsbestuur (CVP-VLD) geen oog voor de moderne communicatietechnologie. Waarom zijn kleinere gemeenten wel in staat een webstek aan te bieden met al hun stadsdiensten online bereikbaar? Lier is wat dat betreft niet voorbereid op de 21ste eeuw. VU&ID bewijst dat het kan en plaatst alvast alle E-postadressen van de Lierse stadsdiensten online.

VU&ID bepleit voor Lier een digitaal loket. Op eenvoudige aanvraag kan elke burger zo zijn communicatie met de stad via E-post laten verlopen. De mogelijkheden zijn legio. Alle vragen worden digitaal beantwoord, formulieren worden digitaal doorgestuurd. Het stedelijk informatieblad ontvangt u rechtstreeks in uw E-bus, boeken en CDs worden digitaal aangevraagd bij de lokale bibliotheek. Klachten ? De ombudsdienst is rechtstreeks bereikbaar via het net

Het internet dient ook te worden aangewend om mensen nauwer te betrekken bij het lokaal beleid. Iedere inwoner krijgt via E-post de agenda van de gemeenteraad toegestuurd en ontvangt het beslissingsverslag. Iedereen moet het lokaal politiek gebeuren op de voet kunnen volgen. Door mee-weten kan men mee-denken en uiteindelijk mee-doen.

Gezien hun, zowel fysieke als beleidsmatige, nabijheid vormen de stedelijke overheid het meest geschikte niveau om de E-mancipatie ter harte te nemen. Concreet refereert VU&ID naar de noodzakelijke bestrijding van het computeranalfabetisme. Heel wat ouderen, zowel als jongeren, zijn immers niet mee met de E-volutie en dreigen zichzelf uit de arbeidsmarkt te prijzen. VU&ID wenst hoe dan ook te verhinderen dat de digitale revolutie leidt tot een verbreding van de sociale kloof en zo eerder een vloek dan een zegen blijkt. Steden en gemeenten dienen dus hun verantwoordelijkheid te nemen door het aanbieden van gratis computer- en internetcursussen, gericht naar specifieke doelgroepen en aangepast aan elk kennisniveau. Steden en gemeenten dienen computerlokalen, mét internetaansluiting, ter beschikking te stellen, met vrije toegang, zodat iedereen die zélf geen PC bezit toch niet verstoken blijft van computerpraktijk. Tot slot dient een gratis internetaansluiting in elke gemeente tot de mogelijkheden te behoren.

Auteur:
VU&ID Lier-Koningshooikt
Jan Hauwaert, voorzitter VU-afdeling Lier

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Zaeger
Telefoon: 02/219.49.30
E-post: (piet.dezaeger@volksunie.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie