Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groente en fruit industrieel wassen op een groene manier

Datum nieuwsfeit: 18-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Groente en fruit industrieel wassen op een groene manier

De markt voor kant-en-klaar gesneden groente, fruit en salades vertoont de laatste jaren een sterke groei. Als gevolg van de stijgende vraag is de productie van gesneden groenten verschoven van ambachtelijke naar industriële schaal. Om de groente langer houdbaar te maken, moet deze gewassen worden. Bij de huidige wasmethodes wordt veel drinkwater gebruikt. ATO start samen met Vereniging voor de Groot- en Tussenhandel in Groenten en Fruit (VGT), Productschap Tuinbouw een aantal grote partijen binnen de groente-bewerkende industrie een driejarig project ter vermindering van het watergebruik in de sector.

Industrieel verwerken stelt hogere eisen voedselveiligheid De markt voor kant-en-klaar gesneden groente en voorbewerkte (diepvries)groente voor de productie van kant-en-klaar maaltijden vertoont de laatste jaren een sterke groei van 10-15% per jaar. In de supermarkt is dit duidelijk te merken aan de steeds grotere schapruimte die gesneden groenten en fruit innemen. Deze producten kenmerken zich door het gebruiksgemak, de verse uitstraling en een beperkte houdbaarheid.
Groenten en fruit hebben van nature een bepaalde microbiologische belasting. Consumenten die verse producten kopen, ondervinden daar in de regel geen hinder van omdat de producten geconsumeerd worden voordat de micro-organismen tot gevaarlijke aantallen uitgroeien. De verschuiving binnen de productie van ambachtelijke naar industriële schaal brengt met zich mee dat groenten en fruit langer in een productieketen verblijven en daarom ook langer houdbaar moeten zijn.

Huidige methoden belasting voor milieu
In Nederland is het effectief inzetten van drinkwater de enige manier voor handen om de kwaliteit van de producten te garanderen. De groente- en fruitbewerkende industrie is dan ook een grootverbruiker van drinkwater. Verwacht mag worden dat de groei in bovengenoemde sectoren zal leiden tot een verdere toename in het gebruik van drinkwater.
Een andere mogelijke methode is het toepassen van ontsmettingsmiddelen. Dit zijn stoffen die, aan het waswater toegevoegd, helpen bij het verwijderen van de bacteriën op de producten. Chloor is momenteel het enige middel dat in sommige landen op grote schaal wordt toegepast voor de ontsmetting van groenten en fruit. Echter, gebruik van chloorhoudende ontsmettingsmiddelen leidt tot ongewenste emissies in het milieu en heeft in sommige gevallen een effect op de gezondheid van de werknemers. In tegenstelling tot andere EU-lidstaten is in Nederland de toepassing van chloor verboden. De industrie is een sterk voorstander van dit verbod.

Minder water, milieuvriendelijk ontsmetten
Het nieuwe onderzoeksproject beoogt een optimale houdbaarheid van gesneden groenten te bereiken met gebruik van minder water en eventueel de toepassing van milieuvriendelijke verbindingen ("green chemicals"). Binnen het onderzoek worden twee strategieën toegepast om te komen tot het gewenste resultaat:

* via verbetering c.q. optimalisatie van het ontwerp en gebruik van de wassystemen en

* via het gebruik van volledig voedingsveilige decontaminatiemiddelen.

Het onderzoek wordt in drie fasen uitgevoerd. In de eerste fase (inventarisatiefase) wordt zoveel mogelijk informatie verzameld over de actuele situatie in de bedrijven en kennis over de commercieel verkrijgbare decontaminatiemiddelen en kennis over decontaminatiemiddelen beschreven in wetenschappelijke literatuur. In de tweede fase (experimentele fase), wordt de informatie uit fase 1 gebruikt in experimenten gericht op optimalisatie van de wasser en gebruik van de decontaminatiemiddelen. In fase drie (pilot-fase) worden experimenten op grotere schaal uitgevoerd met een geoptimaliseerd systeem. De projectpartners verwachten dat bij afronding van het project een methode is ontwikkeld die direct toepasbaar is binnen de industrie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie