Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dertig miljoen gulden voor onderzoek naar Genomics

Datum nieuwsfeit: 18-09-2000
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 154
Datum: 18-09-2000

30 MILJOEN VOOR ONDERZOEK NAAR GENOMICS

De Minister van Economische Zaken stelt de komende vier jaar 30 miljoen gulden beschikbaar voor een nieuw Innovatiegericht onderzoeksprogramma (IOP) op het gebied van Genomics. Dit onderzoeksveld bestudeert hoe erfelijke informatie in het genoom is georganiseerd en zich vertaalt naar het functioneren van het levende organisme. Genomics onderzoek zal leiden tot vele nieuwe toepassings-mogelijk-heden met een grote impact op de samenleving. Nederland mag niet achterblijven op dit belangrijke terrein.

Genomics
Wereldwijd worden in hoog tempo complete DNA volgordes in kaart gebracht van vele soorten bacterien, gisten, planten, dieren en de mens. Met die kennis kan men vervolgens de functie van genen gaan bepalen. Genomics zal van steeds grotere betekenis worden voor de maatschappij en heeft ook economisch veel beloften, bijvoorbeeld door verbeterde diagnostiek, therapie en preventie van ziekten, nieuwe medicijnen, ontwikkeling van gezondheidsvoeding en een meer gerichte veredeling van plant en dier. Daarom is het belangrijk dat Nederland investeert in het
Genomics-onderzoek. Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen hebben dit onderkend en vertaald in initiatieven als het Life Science Actieplan, het NWO programma Biomoleculaire Informatica, het Strategisch Actieplan Genomics en het IOP Genomics.

IOP Genomics
Het IOP Genomics geeft subsidie aan technologische onderzoeksprojecten bij universiteiten en onderzoeksinstellingen, die aansluiten bij de (lange termijn) onderzoeksbehoefte van het bedrijfsleven. Bij het opstellen van het IOP Genomics programma is een brede afspiegeling van bedrijfsleven en de kennisinstellingen betrokken. Het IOP Genomics zal zich concentreren op drie thema's:

- onderzoek naar chronische en ouderdomsziekten om te komen tot betere diagnose, behandeling en preventie;

- functionaliteit, kwaliteit en veiligheid van voedselproductie en
- het verklaren van biomoleculaire processen

Senter, agentschap van EZ, voert het IOP Genomics uit. Op 13 oktober organiseert het IOP Genomics in samenwerking met het NWO-programma Biomoleculaire Informatica een startsymposium in Nijmegen.

Het IOP is een subsidie-instrument van het ministerie van Economische Zaken, waarmee via een programmatische aanpak het strategische onderzoek aan de Nederlandse universiteiten en onderzoekinstellingen wordt versterkt in de richting van de innovatiebehoefte van het Nederlandse bedrijfsleven. Sinds 1981 zijn er 22 IOP's georganiseerd. Met ongeveer NLG 500 mln subsidie is naar schatting voor NLG 1 mrd innovatiegericht onderzoek verricht en zijn veelal hechte onderzoeksnetwerken tussen kennisinstellingen en bedrijven gegroeid.


Voor meer informatie over het startsymposium en inhoudelijke achtergronden van het programma kunnen belangstellenden contact opnemen met Marcel de Groot, programmacoordinator IOP Genomics, telefoon (070) 361 03 35, e-mail: (m.j.a.degroot@senter.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie