Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijopleiding gemiste kans rijden onder invloed tegen te gaan

18 september 2000

Rijopleiding gemiste kans om rijden onder invloed tegen te gaan

Onderzoeken tonen aan dat theorie- en praktijklessen in de rijopleiding slecht worden benut om het rijden onder invloed van alcohol te voorkomen.

In de rijopleiding wordt nauwelijks gerichte aandacht besteed aan de voorlichting over het rijden onder invloed van alcohol. Aan voorlichting over de gevaren van drugs en medicijnen in het verkeer wordt nog veel minder aandacht besteed. Het is een uitzondering als er een aparte theorieles aan alcohol en verkeer besteed wordt (in 5% van de lessen gebeurt dit). De bestaande speciale lesmaterialen worden erg weinig gebruikt.
In ongeveer de helft van de theorielessen komt het onderwerp alcohol en verkeer plichtmatig ter sprake ter voorbereiding op het examen. Er wordt daarbij niet ingegaan op de maatschappelijke en juridische gevolgen van alcohol in het verkeer. Een op de drie rij-instructeurs besteedt helemaal geen aandacht aan het onderwerp. Ondanks deze beperkte aandacht beschouwen de meeste rijschoolhouders het geven van voorlichting over het voorkomen van rijden onder invloed als hun taak.

Deze gegevens zijn gebaseerd op een onderzoek onder rijschoolleerlingen dat dit jaar in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is uitgevoerd door bureau Traffic Test in Veenendaal. Een ander recent onderzoek onder rijschoolhouders dat is uitgevoerd door het NIGZ bevestigt deze gegevens. In dit onderzoek zijn ook deskundigen door het NIGZ ondervraagd.

Ook in de praktijklessen weinig aandacht voor rijden onder invloed Slechts de helft van de rijschoolleerlingen volgt de theorielessen. Daarom bieden de praktijklessen voor de instructeur een goede kans om ook de leerlingen die geen theorielessen volgen te wijzen op de risicos van rijden onder invloed. Uit het onderzoek onder de instructeurs blijkt dat slechts in 30 % van de praktijkopleiding het onderwerp rijden onder invloed ter sprake komt. Leerlingen geven zelf aan dat dit slechts in 20% van de praktijklessen het geval is.

Verkeersexamen schiet te kort
De in het onderzoek ondervraagde deskundigen geven aan dat er in het verkeersexamen veel meer aandacht moet zijn voor de gevolgen van rijden onder invloed. De conclusie is dat de huidige eisen voor het verkeersexamen te kort schieten. Er moet dan ook onderzocht worden op welke wijze over kennis en inzicht over alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer geëxamineerd kan worden.
Geconstateerd wordt dat het voorlichtingsmateriaal over alcohol, drugs en medicijnen slecht bekend is bij rijschoolhouders en gemakkelijker beschikbaar dient te zijn. Tenslotte wijzen zij er op dat de rij-instructeurs onvoldoende doordrongen zijn van de gevolgen van rijden onder invloed.
Ook branche-organisaties hebben volgens de deskundigen een taak in het vergroten van de kennis van de instructeurs. Uit het onderzoek bleek dat de door de SKR (Stichting Kwaliteitscontrole Rijopleiding) erkende rijscholen niet meer aandacht besteden aan voorlichting over alcohol en verkeer dan rijscholen die niet zijn erkend.

Jongeren hebben grotere kans op een alcoholongeval Ongevallencijfers wijzen uit dat jongeren van 18-24 jaar een 6 keer zo grote kans hebben op een ongeval bij rijden onder invloed. Jaarlijks komen zon 230 mensen om in het verkeer en raken 2000 mensen ernstig gewond; de 18-24 jarigen maken een kwart uit van deze groep doden en gewonden terwijl ze 5% uitmaken van de totale Nederlandse bevolking.

Onderzoeken
Ir. Esther K. Bos; Periodiek Rijopleidingsonderzoek 1999/2000; Aandacht voor gevaar van alcohol in het verkeer; Veenendaal, Traffic Test bv. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het NIGZ. Ir. B.J.Looise & Dr. A.C.J. Lemmers; Aandacht voor Alcohol en Verkeer in de rijopleiding; een onderzoek onder rijschoolhouders en andere deskundigen op het gebied van Alcohol en Verkeer. Woerden, NIGZ; 2000. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ANWB.Voor informatie: avp@nigz.nl

Voor informatie: NIGZ/AVP de heer ir. W.E. van Dalen 0348-437639 of 06-54601414

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie