Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie FNV op Miljoenennota 2001

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

11,5 miljard extra voor onderwijs, zorg en armoede FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

Het kabinet zou 11,5 miljard extra moeten investeren in onderwijs, zorg, armoedebestrijding en de arbeidsmarkt. Dat zegt de FNV in een eerste reactie op de Miljoenennota 2001.

De FNV doet een klemmend beroep op het kabinet om meer te investeren in de kwaliteit van onze samenleving. Dat zegt de vakcentrale in een eerste reactie op de Miljoenennota 2001.

Er is dringend meer geld nodig voor de kwaliteit van onderwijs en zorg, een rechtvaardige inkomensverdeling en aanpakken van de knelpunten op de arbeidsmarkt.

De FNV heeft een investeringsplan opgesteld om hieraan 11,5 miljard extra te besteden. Dit geld komt bovenop op 7,7 miljard die het kabinet hiervoor reserveert.

Het gaat economisch voor de wind. In totaal heeft het kabinet meevallers ter hoogte van 30 miljard. Het is een verkeerde keus dat hiervan slechts 7,7 miljard wordt benut voor extra uitgaven, aldus de FNV.

Het grootste deel van de meevallers wendt het kabinet aan voor terugdringen van de staatsschuld en een grote lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Dat is onevenwichtig, gezien de knelpunten in de collectieve sector en op de arbeidsmarkt.

Bovendien bestaan de 7,7 miljard nauwelijks uit echt structurele, meerjarige, extra uitgaven. Voor een belangrijk deel zijn al geplande uitgaven naar voren gehaald. De FNV roept de regering op dit begrotingsbeleid bij te stellen.

In het FNV investeringsplan krijgt het onderwijs 3,5 miljard extra voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het invoeren van ICT.

In de gezondheidszorg wil de FNV 2,5 miljard extra vrijmaken voor onder meer het aanpakken van de wachtlijsten en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Knelpunten op de arbeidsmarkt vergen een snelle verbetering van de sluitende aanpak voor alle werkzoekenden.

Wie geen baan heeft, moet zo snel mogelijk aan werk geholpen worden. Dit geldt ook voor herintredende vrouwen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Scholing is hierbij het sleutelwoord.

De kabinetsplannen voor arbeid en zorg vindt de FNV teleurstellend. De vakcentrale pleit voor een Algemene Wet Arbeid, Zorg en Zwangerschap.

Daarin wordt de collectieve financiering van verschillende vormen van verlof samengebracht. De FNV wil 1 miljard extra besteden aan onder meer kinderopvang en zorgverlof.

Het woord 'armoedebestrijding' komt de FNV in de plannen van het kabinet niet meer tegen. De minima zijn volgend jaar de toegezegde koopkrachtverbetering van 1 procent weer kwijt.

Uit de Miljoenennota blijkt dat de minima slechts de helft van de eerder beloofde extra 1 procent hebben gekregen.

Volgend jaar dreigen de minima zelfs 1 procent achter te blijven. De FNV trekt 2,5 miljard uit voor armoedebestrijding en sociale zekerheid.

De complete reactie is bijgevoegd als reactie.rtf

Prinsjedaglinks:

Het ministerie van financiën heeft een complete site over de www.minfin.nl/miljoenennota2001/default.htm (Miljoenennota). Met onder meer een live chat met minister Zalm (Prinsjesdag van 17 tot 18 uur).

Ook de www.sdu.nl/prinsjesdag (SDU) heeft een prinsjesdagsite.

Een particulier initiatief is www.prinsjesdag.nl (prinsjesdag.nl).

Voor de overzichten en commentaren in de kranten zie www.kranten.com (kranten.com).

Opmerkelijk:
`De Volkskrant` brengt dit jaar geen aparte Prinsjesdagbijlage meer uit. Wat de krant traditioneel op papier deed is nu vanaf dinsdagmiddag te vinden op www.volkskrant.nl/denhaag (internet).

Voor kinderen:
Volg het koffertje. Speciaal voor groep 7 en 8 in het basisonderwijs heeft het ministerie van Financiën www.minfin.nl/miljoenennota2001/strip/koffer.html (een strip) gemaakt, waarin de betekenis van Prinsjesdag wordt uitgelegd. Daarin kunnen ze het koffertje van minister Zalm op Prinsjesdag volgen. Om de strip te bekijken is een Flash plug-in nodig.

19 september 2000

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie