Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omvangrijke ontuchtzaak voor de rechter

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Arrondissementsparket Almelo

Almelo, 15 september 2000

Ontuchtzaak voor de rechter

Op dinsdag 19 september om 9.15 uur wordt door de meervoudige kamer van de Almelose rechtbank een begin gemaakt met de behandeling van een omvangrijke ontuchtzaak. De verdachten in deze zaak zijn een 42-jarige vrouw en een 47-jarige man (een echtpaar) en een 40-jarige man uit Enschede.

Deze zaak vloeit voort uit een zedenzaak die vorig jaar aan het licht kwam in Enschede. Op 17 mei 1999 werden twee zusjes uit Enschede (op dat moment elf en dertien jaar oud) aangehouden op verdenking van het plegen van ontuchtige handelingen met tientallen kinderen. In totaal zijn in deze zaak 75 aangiften opgenomen. Het 13-jarige meisje werd 26 oktober 1999 door de kinderrechter veroordeeld tot een half jaar jeugddetentie en jeugd-TBS. Haar zusje is vanwege haar leeftijd niet strafrechtelijk vervolgd.
De 42-jarige vrouw en de 47-jarige man die nu terechtstaan zijn de ouders van de meisjes, de 40-jarige man is een oom. De ouders werden in september 1999 aangehouden op verdenking van misbruik van de twee zusjes en van betrokkenheid bij de door de twee meisjes gepleegde delicten. De oom werd destijds aangehouden op verdenking van misbruik van een van de twee meisjes. Tijdens het onderzoek rees de verdenking dat de volwassenen ook zelf seksuele handelingen hebben verricht met kinderen uit hun omgeving.

Hoewel het Openbaar Ministerie zich bewust is van het belang van een openbare behandeling, laat zij het belang van de slachtoffers in deze zaak zwaarder wegen. Om verdere stigmatisering en beschadiging van de slachtoffers te voorkomen, zal de officier van justitie de rechtbank vragen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. Omdat er om een gesloten verklaring gevraagd zal worden vóórdat de zaak in het openbaar is voorgedragen, worden er ook geen afschriften van de dagvaardingen uitgereikt aan de pers. De rechtbank zal uiteindelijk beslissen of de zaak al dan niet achter gesloten deuren wordt behandeld. Voor de behandeling zijn drie zittingsdagen gereserveerd; dinsdag 19, donderdag 21 en vrijdag 22 september. Omdat het niet uitgesloten wordt geacht dat de zaak tegen één of meer verdachten in een zeker stadium wordt aangehouden, zijn er ook nog zittingsdagen gereserveerd op 14 en 17 november.

De ouders van de zusjes worden verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen - onder meer het seksueel binnendringen van het lichaam - met hun eigen dochters en nog drie meisjes en vier jongens. In het geval van twee kinderen is het seksueel binnendringen niet ten laste gelegd.

De oom wordt verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen - onder meer het seksueel binnendringen van het lichaam - met zijn twee nichtjes en met nog twee jongens en twee meisjes. In het geval van één slachtoffer is het seksueel binnendringen niet ten laste gelegd. De oom zou steeds samen en in vereniging met de ouders van de twee zusjes gehandeld hebben.

De betreffende kinderen zijn allemaal geboren tussen 1986 en 1995. Het gaat om de periode van november 1994 tot en met mei 1999. In een aantal gevallen is ten laste gelegd dat bij het misbruik, dat plaats vond bij de verdachten thuis, geweld is gebruikt of met geweld is gedreigd. De verdachten hebben tot nu toe ontkend.

De rechtbank zal bij monde van de persrechter op daarvoor geschikte momenten informatie over het verloop van het proces naar buiten brengen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie