Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SIGRA houdt grote stedentoeslag f250,- per maand aan

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 19 september 2000

Persbericht SIGRA n.a.v. begroting VWS 2001 en Zorgnota 2001 SIGRA houdt vast aan grote stedentoeslag van f 250,-- per medewerker per maand.

Er komt veel geld extra beschikbaar voor gezondheidszorg in ons land. Dat geld is onder andere bestemd voor de uitbreiding van capaciteit, de aanpak van de wachtlijsten, de kosten van medicijnen, en de opleiding van verloskundigen en artsen. Het probleem van de arbeidsmarkt, waardoor instellingen in de regio Amsterdam het hardst worden getroffen, wordt echter volstrekt onvoldoende aangepakt. Het gevolg daarvan is dat het Kabinet verwachtingen wekt die niet kunnen worden waargemaakt. Er zijn eenvoudigweg te weinig mensen. Wat nodig is is dat het kabinet een krachtig signaal afgeeft: werken in de zorg telt. De SIGRA pleit onverkort voor een grote stedentoeslag van f 250,-- per medewerker per maand ten behoeve van medewerkers in de gezondheidszorg in de vier grootstedelijke regio's .

Knelpunt arbeidsmarkt
Het kabinet steekt volgend jaar in totaal f 3,7 miljard extra in de zorg. Dat is f 2,2 miljard meer dan de f 1,5 miljard die bij het Regeeraccoord is afgesproken. Goed nieuws. Ook voor de zorginstellingen in de Amsterdam. Toch is het de vraag of de inwoners daar concreet iets mee opschieten. Want in toenemende mate worden instellingen op het terrein van de gezondheidszorg in de regio Amsterdam geconfronteerd met een tekort aan medewerkers. Dit probleem is in de grote steden beduidend groter dan in andere regio's van het land. Door tekort aan mensen komen productieafspraken en bezettingsgraad van veel instellingen onder druk te staan. Daarnaast maakt het personeelsvraagstuk de aanpak van de wachtlijsten in de zorg in Amsterdam tot een bijna onmogelijke opgave.

Onvoldoende
Minister Borst erkent het probleem van de werkdruk. In het kader van het aanpakken van de werkdruk wordt voor het arbeidsmarktbeleid f 207 miljoen extra beschikbaar gesteld. Dit geld is met name bedoeld voor het verminderen van het ziekteverzuim, stimuleren dat meer mensen opleidingen gaan volgen in de gezondheidszorg en de intensivering van het ARBO beleid.
Naar het oordeel van de SIGRA is dat volstrekt onvoldoende om het knelpunt van het tekort aan personeel te kunnen aanpakken. Zorginstellingen in de regio Amsterdam, verenigd in de SIGRA, maken zich grote zorgen over de situatie op de arbeidsmarkt.

Versterk concurrentiepositie
Instellingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moeten hun concurrentiepositie op de arbeidsmarkt kunnen versterken, bijvoorbeeld op het terrein van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Om deze reden houdt de SIGRA onverkort vast aan een grote stedentoeslag van f 250,-- per medewerker per maand. Hiermee is een bedrag gemoeid van f 300 miljoen op jaarbasis. Zij wordt hierin gesteund door het Platform Zorginstellingen Grote Steden.

Informatie over dit persbericht wordt verstrekt door de directie van de SIGRA, mevrouw H.J.Th. Willemse of de heer A.G.M. van Elzakker, telefoon 020-5128888



Datum laatste wijziging: 20 september 2000.
© 2000, SIGRA, Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie