Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AVVV ziet crisis in gezondheidszorg verder oplopen

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AVVV

AVVV ziet crisis in gezondheidszorg verder oplopen

Kabinet geeft geen steun aan verpleegkundigen en verzorgenden

Utrecht, dinsdag 19 september 2000

De landelijke koepel van beroepsorganisaties van verpleegkundigen en verzorgenden, de AVVV, vindt in de nieuwe Zorgnota voor 2001 geen aanwijzingen dat het paarse kabinet op structurele wijze wil investeren in de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden. De AVVV meent dat met het huidige beleid het personeelstekort en de wachtlijsten in de zorg verder zullen toenemen.

Peter Koopman, voorzitter van de AVVV:
.De Zorgnota 2001 staat bol van het extra geld. Maar hiervan is niets geoormerkt voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Dit in tegenstelling tot andere beroepen met verwante problemen, zoals artsen, verloskundigen en paramedici.
Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de verpleegkundigen en verzorgenden geen goede zorg meer kan leveren aan patiënten. Daar komt met dit beleid geen verandering in. Deze Zorgnota bevat alleen maar meer. Meer van hetzelfde. En wie hetzelfde doet, hoeft ook geen nieuwe resultaten te verwachten..

Optimisme misplaatst
De AVVV ziet geen reden voor optimisme, ondanks de verruiming van de financiële middelen. Het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden is inmiddels opgelopen tot 18.000. Op jaarbasis zijn 30.000 beroepsbeoefenaren ziek, terwijl meer dan 28.000 mensen de zorgsector de rug toekeren. Ook de instroom in de WAO is nog altijd viermaal hoger dan het landelijk gemiddelde. In dit kader is de toegenomen instroom in de opleidingen van 3000 mensen een druppel op de gloeiende plaat.

Oorzaken niet aangepakt
De oorzaken van deze problemen liggen in de demotiverende omstandigheden waaronder verpleegkundigen en verzorgenden hun beroep uit moeten oefenen. De werkdruk is te hoog, de invloed op de hoogte van de werklast is gering, de kwaliteit van de zorgverlening holt achteruit, er wordt onvoldoende geïnvesteerd in bij- en nascholing en er zijn weinig ontplooiingsmogelijkheden voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ook ontvangt de AVVV vanuit de achterban steeds meer signalen van onvrede over het huidige salaris. 77% van alle verpleegkundigen en verzorgenden vindt hun uurloon te laag. De AVVV vindt het daarom onbegrijpelijk dat voor deze onderwerpen geen geoormerkt geld is gereserveerd dat direct ten goede komt aan de verpleegkundigen en verzorgenden.

Houding overheid is beschamend
De AVVV vindt het beschamend dat het ministerie van VWS de verpleegkundigen en verzorgenden zelf niet betrekt bij het beleid van de overheid. De beroepsbeoefenaren zijn al sinds 1996 georganiseerd in de landelijke koepel van de AVVV, maar de minister heeft hen tot op heden op geen enkele wijze betrokken bij het overheidsbeleid. Ook het landelijke kennis- en expertisecentrum van de verpleging en verzorging, het LCVV, wordt niet betrokken bij discussies rond de oorzaken van het personeelstekort.

Groeiende wachtlijsten
De AVVV ziet niet veel in het voornemen van de overheid om personeel meer uren te laten draaien om de wachtlijsten aan te pakken. Het heeft geen zin om aan verpleegkundigen en verzorgenden te vragen om meer patiënten te verzorgen, zolang zij hen geen aandacht kunnen geven. Dit leidt in de ogen van de AVVV tot een verdere verhoging van de werkdruk en een groeiende demotivatie onder verpleegkundigen en verzorgenden. De AVVV meent daarom dat het investeren in de beroepsuitoefening van zorgprofessionals de belangrijkste oplossing is voor de wachtlijstproblematiek. Wanneer óók verpleegkundigen en verzorgenden hun beroep op een goede wijze uit kunnen oefenen, zullen zij behouden blijven voor de zorgsector. Dit leidt automatisch tot een toename van de zorgcapaciteit en een verhoging van de kwaliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Paul Poortvliet, ambtelijk secretaris AVVV, telefoon: 06-10864330

19 sep 00 11:24

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie