Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oogetuigeverslag nieuwe onrusten op de Molukken

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SITUATIE AMBON 19-09-2000
Weer onrusten op de Molukken

Eiland Saparua, maandag 18/09
Een motorboot vanuit een moslim desa Siri Sore Islam met bestemming eiland Seram, werd op maandag 18/09 door een mysterieuze sluipschutter beschoten. Een politieagent Prada Baharuddin (Brimob) en een burger (naam onbekend) kwamen daarbij om het leven, en een politieagent Prada Siagian (Brimob) raakte gewond. De schoten werden gelost vanuit een onbewoond gebied bij tanjung Ouw. Dit incident werd meteen verspreid, met het gevolg dat massa zich koncentreren in desa Siri Sore Islam en zonder het incident te klarificeren meteen een aanval richtte op de grenslijn bij desa Ulath. Namen van slachtoffers zijn tot nu toe niet bekend. Tientallen huizen werden vernield en in brand gestoken.

Eiland Seram kota Masohi, maandag 18/09
Naar aanleiding van het incident op het eiland Saparua heeft massa in kota Masohi een auto met stenen bekogeld. Een ojek(motor)rijder Jopie Huliselan werd met een steekwapen gestoken. Hetzelfde gebeurt met een 11 jarig scholier Thomas Rianikway die achterop de motor zat. Beiden liggen momenteel in het ziekenhuis te Masohi. Ook Marthin Tahapari (38) ondergaat hetzelfde lot.

Situatie eiland Saparua en Seram is nu onder controle.

Kota Ambon, dinsdag 19/09
Vanmorgen heeft de Mariniers Jihad strijders gevangen genomen die van plan zijn desa Galala en Halong aan te vallen. Zij kwamen uit de richting Air Besar (Karang Panjang atas) en in het bezit van standaard wapens.

Ca. 12.00 uur heeft men een boot waar Christenen inzitten beschoten. De schoten worden gelost vanuit Batu Merah. De vissersboot, gebruikt als passagiersboot komt vanuit Galala richting Benteng Gudang Arang. Er zijn twee doden t.w. Agustina Letlora en Elisa Haluet, en 16 gewonden.

Vandaag is de opening van een door Moslims en Christen vrouwen opgezette gezamelijke markt, welke plaats vindt in het "Mardika veld". De bedoeling is om goedkope waren te verkopen, dit in het kader van herstel en verzoening. Dit wordt echter verstoord door een aantal moslims jongeren die met stenen gooien.

Omstreeks de zelfde tijd koncentreert massa zich bij Soa Bali, waardoor de weg naar Pohon Puleh meteen wordt geblokkeerd.

De situatie in Ambonstad is nu onder controle

Tot zover, meer nieuws volgt

Paulien Joel-Parera Ambon 19-09-2000

Maandag 18-09-2000
Nu het rustiger is geworden, opnieuw een incident bij tanjung Ouw in Saparua, op maandag 18/9 waarbij een lid van de Brimob slachtoffer is geworden.

Situatie Ambon

Drie Nederlanders, w.o. 2 afkomstig uit de Molukken en 1 volbloed Nederlander werden gisteren 12-09, na een bezoek van ca. 3 uur te hebben gebracht bij de reeds verwoeste dorp Waai, door massa moslims uit de omgeving aangevallen. De drie zijn met de groep van PU (Openbare Werken) en van de Pemda (totaal 5 autos's) meegegaan en documentatie van de verwoeste dorp gemaakt. Op de terugweg ca. 500 meter van desa Waai, was de weg gebarriceerd en werden ze door massa aangevallen , waarbij de

Situatie Ambon

Uitspraak Jihadleider Jaffar Umar Thalib
De uitspraak van Jihad leider Jaffar Umar Thalib tijdens "Tabligh Akbar FKASWJ" in de moskee Alfatah in Ambon; dat Laskar Jihad de oorlog zal blijven voortzetten op de Molukken totdat er geen een Christen meer overblijft, heeft heel wat paniek en angst en oplaaiende emoties, onder de Molukse bevolking bij zowel Christenen als Moslims bezorgd. Dit is uitgezonden via "Radio Gema Suara Muslim 99, 7 FM. d.d. 03-09-2000. Jihad leider Thalib zei dat oorlog de enige oplossing is om een einde te maken aan het geweld. Daarnaast zegt hij dat RMS de brein is achter dit alles. Thalib heeft ook openlijk gezegd dat president Gus Dur een landverrader is.

Mortieren
Op dinsdagavond 05-09 om 21.00 en 22.30 heeft men een twee-tal mortieren naar Mardika Gang Da Vista (ca. 500 mtr.van Manise Hotel) geschoten. Beide mortieren zijn gelukkig niet ontploft, maar wel een hoop paniek onder de bevolking. Het is nog steeds niet bekend wie de mortieren heeft geschoten.

RMS
Ds. Sammy Titaley verzocht Pemda een halt toe te roepen aan een elitegroep Moslims, omdat zij herhaaldelijk openlijk publiceren dat alle Christenen op de Molukken tot de groep R.M.S. = Republiek Maluku Serani (= een Ambonees woord voor Christenen) behoren. Dit lost het probleem op de Molukken niet op.

Situatie nu
Ondanks de laatste gebeurtenissen, en ondanks dat er bijna elke avond met bommen en granaten werden gegooid, is het nog steeds rustig gebleven in de stad Ambon. De bevolking trapt er niet meer in! Op de andere eilanden zoals Seram, Saparua en Haruku is het ook rustig gebleven. In Tual, Maluku Tenggara komen zelfs Christenen en Moslims bijelkaar.

De airport is nog steeds open, en Merpati vliegt nog steeds 4x per week naar Jakarta via Makassar. Straks op 1 oktober vliegt de Merpati weer naar 2x per week naar Tual. Op 14 september komt de eerste Pelni boot Dobonsolo binnen, na een vaarverbod van een maand. De telefoon communicatie in Latuhalat is nog steeds defect en ook op de meeste plaatsen in Passo. Telkomsel (Handphone), behalve Metrosel is momenteel nog steeds uitgeschakeld.

Mijn nieuwe nummer bij de metrosel is 0829110186 en is dus ook te bereiken in Kusu Kusu Sereh.

Tot zover
Ambon nieuws
07-09-2000
Paulien Joel-Parera

Dan volgt hieronder een artikel over Nederland

Krant van vandaag SIWA LIMA 28-08-2000 (0vergetypt)

BELANDA: PENYELESAIAN KONFLIK MALUKU TANPA MILITAIR INTERNASIONAAL

Den Haag, Siwa Lima
Pemerintah Kerajaan Belanda mendukung penuh penyelesaian konflik di kawasan Maluku tanpa melibatkan pasukan militer internasional, kata Menlu Belanda Jozias van Aartsen, usai makan siang dengan Menlu Alwi Shihab di Den Haag. "Kami yakin Pemerintah Indonesia dapat segera menghentikan konflik dan memulihkan keamanan di Maluku. Indonesia lebih berhak menentukan perlu tidaknya keterlibatan militer internasonal" ujarnya kepada pers di Den Haag, Jumat. Van Aartsen menegaskan, Belanda tetap pada komitmen meningkatkan hubungan baik yang penuh persahabatan dan tidak akan mengorbankan kepentingan positifnya terhadap Indonesia. Bahkan, ia menjelaskan dalam pembicaraan dengan Alwi Shihab disepakati kesiapan Belanda untuk menyiapkan bantuan suku cadang bagi sejumlah kapal milik TNI-AL, yang digunakan untuk mengamankan kawasan Maluku guna mempercepat penyelesaian konflik. "Bantuan spare parts ini siap dikirimkan begitu Pemerintah Indonesia menyampaikan permintaan resmi teknisnya" katanya.

Selain itu, ia menyambut baik keinginan Presiden Abdurahman Wahid untuk menempatkan mantan Menlu Belanda, Hans van der Broek, selaku penesehat umumnya. "Kami menghargai keinginan baik Presiden Wahid, dan mengharapkan van Broek yang memiliki banyak pengalaman internasioanl dapat mempererat hubungan baik di antara kedua negara" kata van Aartsen.

Sementara itu, Alwi Shihab menjelaskan, Gus Dur akan segera mengundang Hans van der broek ke Indonesia guna membahas sejumlah hal umum yang nantinya diharapkan dapat meningkatkan upaya Pemerintah RI menyelesaikan masalah aktual. Posisi Van der broek tidak beda dengan (mantan Menlu AS) Henry Kissinger. (*/lai)

Vertaling
NEDERLAND: OPLOSSEN CONFLICT MALUKU, ZONDER INTERNATIONAAL LEGER.

Den Haag, Siwa Lima

De Nederlandse regering geeft volledig ondersteuning voor het oplossen van het conflict op de Molukken, zonder inmenging van het internationaal leger, aldus Minister van Buitenlandse Zaken, Josias van Aartsen, tijdens de lunch met de Indonesische Minister van Buitenlandse Zaken Alwi Shihab in Den Haag. "Wij zijn ervan overtuigd dat de Indonesische Regering het conflikt op de Molukken zo spoedig mogelijk zullen oplossen en de orde aldaar te handhaven. Indonesia heeft het meeste recht te oordelen of het nodig is internationaal leger te betrekken of niet" , aldus van Aartsen tegen de pers in Den Haag op vrijdag j.l.

Van Aartsen zei uitdrukkelijk dat Nederland bij het komitme blijft om de goede binding en vriendschap te versterken en niet in staat is om de positieve belangen op te geven tegen Indonesie. Integendeel, hij licht, tijdens de bespreking toe, met Alwi Shihab, dat Nederland overeen stemt met het zenden van bepaalde hulpgoederen voor een aantal schepen van TNI -AL (marine), welke gebruikt zullen worden voor het snel oplossen van de conflicten op de Molukken. Deze "spare-parts" zullen verzonden worden, zodra Indonesie een verzoek indient, aldus van Aartsen.

Buiten dat, prijst hij de wil van President Abdurahman Wahid om de voormalige Min. van Buitenlandse Zaken, Hans van der broek , als zijn algemene adviseur aan te stellen. "Wij respecteren de goede wil van President Wahid, en hopen dat van Der Broek, die veel internationale ervaring heeft, de goede verbondenheid tussen Nederland en Indonesie zal versterken", aldus van Aarsten.

Ondertussen, licht Alwi Shihab toe, dat Gus Dur. Hans van der Broek zo spoedig mogelijk zal uitnodigen om naar Indonesie te komen, om wat algemene zaken te bespreken, en de hoop zal uitspreken de wil van de Indonesische regering te versterken om de actuele problemen op te lossen. "Positie Van der Broek verschilt niet met die van (voormalige Min. van Buitenlandse Zaken) Henry Kissinger. (*'lai).

Tot zover verslag situatie Ambon.

Ambon, 28 augustus 2000

Paulien Joel-Parera

Onderwijs
Ca. 1500 onderwijzers zijn i.v.m. de onrusten weggevlucht, met het gevolg dat een aantal scholen plat liggen.

Hulpverlening
P.M.I. (Pelangan Merah Indonesia = Rode Kruis Indonesie) heeft voor 400 juta rupiah hulpgoederen geschonken t.b.v. de vluchtelingen in de provincie Maluku en Noord Maluku. De hulpgoederen zijn: 1000 dekens
1500 tikar's
1600 plastik bloed
3000 kleding
34 koli's medicijnen
3000 kg. rijst
100 stuks closet
300 ton korma

Lijst van Nederlanders die momenteel in Ambon
Molukse Nederlandse Repatrianten

1. mw.Gaspersz-Johanes Seri, eiland Ambon

2. dhr.Angkotta Latuhalat eiland Ambon

3. dhr,Mainake Amahusu eiland Ambon

4. dhr.E.Hunila Riang eiland Ambon

5. dhr.C.Kiriwenno Passo eiland Ambon

6. mw.Lakburlawal Rumah Tiga eiland Ambon

7. mw.K.Manuputty-Barnella Wayame eiland Ambon
8. mw.Manuputty-Haumahu Waai eiland Ambon

9. dhr.J.Nahuway Kudamati eiland Ambon

10. dhr.J.Puturuhu Kusu Kusu Sereh, eiland Ambon
11. dhr.J.Pattisalano Mardika eiland Ambon

12. dhr.M.Pocerattu Kamarian, eiland Seram

13. mw.T.Sahetapy-Sapulette Kamarian, eiland Seram
14. mw.M.Sihasale-Kaya Haria, eiland Saparua
15. dhr.S.Tomasoa Mahu eiland Saparua

16. mw.E.Tomasoa-Kayadoe Mahu eiland Saparua

17. dhr.Z.Usmany Aboro eiland Haruku

18. dhr.R.D.Sapulete Saparua

19. mw.Sapulette-Atiuta Saparua

20. dhr,Josadat Tahapary Nusalaut

21. mw.De Lima-Reawaruw Waai eiland Ambon

22. dhr.J.Manuhutu Saparua

23. mw.J.Maspaitella-Maitimu Negeri lama eiland Ambon
24. dhr.G.J.Pattiwael Saparua

Expatriates
geen

Missi Rooms Katholieke Kerk

25. zuster Fransesco Moens Ambonstad - is momenteel in Nederland
26. Pater Kees Bohm Ambonstad

27. Pastoor Wim Zomer Ambonstad

Toeristen
Josef Taihattu
Pieter Schouten

Opmerking:
verder is mij doorgegeven dat een 7-tal Molukse Nederlandse verpleegsters momenteel werkzaam zijn in de RSU (Rumah Sakit Umum) Algemeen Ziekenhuis voor een periode van 2 maanden. Ik ga vanmiddag nog naar het RSU om hierover meer inlichtingen te krijgen, in welk verband zij hier zijn gekomen.

Paulien Joel-Parera, Ambon 15-09-2000

21-05-2000

List of Ambon personnel leaving for Jakarta

United Nations (PBB)

1. Thelma C. Orbase Filipino ZZ040157 Diplomatic visa

Ducth Embassy

1. Anje Manuputty Netherlands D 01032041 Diplomatic pasp.
2. sister Catharine Cos Ind/Ned. E 513216

3. sister Thereisa Lefteuw Indonesie G 787707

Mercy Corps International

1. Janet Sawaya American


ACF

1. Laurent Phung French 96LL85440

2. Jerome Frignet French 91AE27822

3. Karine Sahili French 99ZP43014

4. Carole Pranti French 96TE97142

5. Denis Menigom French 99HF71967

MSF

1. Claire Quillet French

2. Maria Schutz Swedisch 65858938

3. Maria Thereisa Vilhena Swiss 9768938 Tentative
4. Phillip Havet Belgian EB723065 Tentative

5. Chahyo Indonesian Guest

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie