Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet kiest terecht voor vraagsturing in gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Kabinet kiest terecht voor vraagsturing in gezondheidszorg

Zeist, 19 september 2000

Partijen verenigd in het Treekoverleg zien in de keuze van het kabinet om over te gaan op vraagsturing in plaats van aanbodsturing een groot pluspunt. Niet het aanbod van de gezondheidszorg maar de zorgvraag van de patiënt moet richtinggevend zijn bij de uitvoering van de gezondheidszorg.
Daarvoor is nodig dat het merendeel van de afspraken decentraal tot stand komt. Het betreft afspraken tussen zorgverzekeraars, namens hun verzekerden, met vrije beroepsbeoefenaren, ziekenhuizen, specialisten en instellingen.

Faciliteren van partijen
Het kabinet dient de partijen in de gezondheidszorg te faciliteren. Zo is het nodig de wet- en regelgeving te verminderen. Als regisseur dient de zorgverzekeraar voldoende mogelijkheden te hebben om zorg op maat in te kopen. In organisatorische zin dient er eerst een inhaalslag plaats te vinden bij beroepsbeoefenaren en instellingen: de afgelopen jaren is er een structurele onderbezetting geweest in de zorg. Dat moet zo snel mogelijk ingelopen worden door middel van voldoende personeel, goede arbeidsvoorwaarden, passende financiële kaders.
In financiële zin is er behalve een forse bijdrage in structurele verbetering ook geld nodig voor meer en toegankelijker gezondheidszorg. De genoemde bedragen zijn naar de mening van partijen nog onvoldoende om de verwachte vraag goed te kunnen beantwoorden. Tegelijk hebben partijen afgesproken op grond van de gepresenteerde plannen voortvarend aan de slag te gaan.

Voortgang
Treekpartijen willen vier keer per jaar met de minister van VWS overleggen om de voortgang van de zorg te bewaken in kwalitatieve en kwantitatieve zin.
Inspelen op de vraag van de verzekerde betekent ook constant afstemmen of het ingezette beleid aan die vraag voldoet. Partijen vinden het verstandig om dat gezamenlijk te doen.

Treekoverleg
Het Treekoverleg bestaat uit: de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Orde van Medisch Specialisten (OMS), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT), Arcares, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Pharmacie (KNMP), Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ-N), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), het Paramedisch Verband, Vereniging van Academische Ziekenhuizen (VAZ),Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Walter Annard, 030-6988251

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie