Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen dogma bij verkoop huurwoningen

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Geen dogma bij verkoop huurwoningen

Hilversum, 18 september 2000

De markt laat zich niet sturen door streefcijfers die als een dogma worden neergezet, zoals staatssecretaris Remkes in zijn begroting voor 2001 doet. Dat geldt voor het door het kabinet nagestreefde percentage eigen-woningbezit van 65 procent en de gewenste verkoop van jaarlijks 50.000 corporatiewoningen gedurende tien jaar. Dat stelt Aedes vereniging van woningcorporaties in een eerste reactie op de begroting 2001 van VROM.

Afgelopen week al bepleitte de Sociaal Economische Raad (SER) in zijn advies over de concept nota Wonen terughoudendheid bij het hanteren van macro-streefcijfers over het eigenwoningbezit en de verkoop van corporatiewoningen. De toekomstige omvang van het eigen woningbezit hangt onder andere af van individuele keuzes van consumenten , de toekomstige economische ontwikkelingen, en de mate waarin woningcorporaties vinden dat verkoop -in overleg met de lokale belanghebbenden- verantwoord is. Het verkoopbeleid van corporaties wordt bepaald door de lokale behoefte aan huurwoningen, de benodigde investeringen, het gewenste huurbeleid en de financiële continuïteit.

De SER gaf in zijn advies bovendien aan dat een kwalitatief goede en voldoende omvangrijke huursector gewenst is, om ook in de toekomst in de vraag te voorzien. In dit verband wijst Aedes erop dat de omvang van de primaire doelgroep weliswaar relatief afneemt, maar niet in absolute aantallen. Deze zomer bleek uit een peiling van Aedes al dat de druk op de huurwoningenmarkt toeneemt, zowel in de goedkope als de dure sector. De Aedes-bevindingen werden deze week bevestigd door Neprom en NVB die waarschuwen voor een woningtekort.

Behalve de SER waarschuwt ook het Sociaal en Cultureel Planbureau in haar recent verschenen rapport Nederland in Europa voor een te eenzijdig accent op de verkoop van corporatiewoningen. Dit om te voorkomen dat een tekort aan betaalbare huurwoningen ontstaat.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie