Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer geld voor internationaal cultuurbeleid

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

PERSBERICHT
MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN Den Haag, 15 september 2000 Nummer 092
Benschop: meer geld voor internationaal cultuurbeleid In de komende jaren zal het budget voor internationaal cultuurbeleid verhoogd worden met 9 miljoen, van 16 miljoen nu naar 25 miljoen in 2003. Dat maakt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Dick Benschop, samen met Staatssecretaris Van der Ploeg van OCW verantwoordelijk, op prinsjesdag bekend.
De middelen van de zogenaamde HGIS-C middelen richten zich op:
- grootschalige culturele manifestaties in Nederland (zoals in het verleden gefinancierd uit HGIS-C: crossing border festival, Holland Festival) en in het buitenland (bv Nederlandse bijdragen aan het Edinburgh festival; de Nederlandse opera .Writing to Vermeer. in Australië en New York);
- culturele ontwikkelingen in Nederland die extra aandacht verdienen in het buitenland, onder het thema 'Nederland Vrijhaven' ; (bv Internationaal filmfestival in Rotterdam, EU-NET-ART); - behoud van .gemeenschappelijk erfgoed. (oorspronkelijk Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland, bv tentoonstelling in Santiago de Chile 'los hollandeses en Chile');
- activiteiten die de culturele diversiteit in Nederland versterken.
Prioriteitslanden en gebieden hierbij zijn de EU-lidstaten en de kandidaat-lidstaten, in het bijzonder: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië, het VK en de deelstaat Vlaanderen. Daarnaast gaat het om Canada, Egypte, Indonesië, Japan, Marokko, Rusland, Turkije, de VS en Zuid Afrika. Voorbeelden: oprichting van een bureau Nederland-Duitsland van de Stichting Nationaal Pop Instituut en het optreden van het Nederlands Danstheater naar Zuid Afrika.

Fondsen (bv Mondriaan stichting, Fonds voor Podiumkunsten, Fonds voor de amateurkunst) worden betrokken bij het verstrekken van HGIS-C middelen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie