Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duurzaam bouwen nog geen beleid in provincie Groningen

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 19 september 2000 Persbericht nr.156

Duurzaam bouwen nog geen beleid in provincie Groningen

Gedeputeerde Musschenga van Milieu heeft vandaag een rapport in ontvangst genomen van het Platform Duurzaam Bouwen. Het Platform heeft als een van haar taken het duurzaam bouwen in de provincie te bevorderen. Om te weten wat de stand van zaken is bij de Groninger gemeentes heeft de Hanzehogeschool in Groningen opdracht gekregen een monitoring uit te voeren onder de Groninger gemeenten. Hieruit blijkt dat geen van de onderzochte gemeenten de norm voor Duurzaam Bouwen haalt. De norm die in 1997 is vastgelegd in een convenant tussen Provincie, gemeentes en betrokkenen in de bouw. De gemeente Hoogezand-Sappemeer haalde de hoogste score.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen uit het rapport is om het draagvlak voor Duurzaam Bouwen te vergroten. Er moet dus meer bekendheid aan Duurzaam Bouwen gegeven worden. Verder geven de gemeentes aan dat het van belang is dat de regelgeving wordt aangescherpt. Op dit moment is het namelijk niet mogelijk Duurzaam Bouwen af te dwingen. Gedeputeerde Musschenga is een voorstander van Duurzaam Bouwen. In het ontwerp-Provinciaal Omgevingsplan is dan ook opgenomen dat de Provincie een actieve bijdrage zal leveren om Duurzaam Bouwen te implementeren. Na bestudering van de uitkomsten van het onderzoek zal de Provincie in overleg met het Platform Duurzaam Bouwen, zich beraden op verdere acties.

Het Informatiepunt Duurzaam Bouwen bood de gedeputeerde ook het eerste exemplaar van de zogenaamde Dubo Kijkdoos aan. In deze doos zit informatie over Duurzaam Bouwen. Gemeenten kunnen deze doos aan hun inwoners verstrekken bij het uitgeven van kavels of het geven van een bouwvergunning. Het Informatiepunt wil op deze manier een van de aanbevelingen, meer bekendheid geven aan duurzaam bouwen, in de praktijk brengen. Gedeputeerde Musschenga benadrukt dat het principe van Duurzaam Bouwen al bij het eerste denken over bouwen of verbouwen meegenomen moet worden. De DuBo-kijkdoos kan daar een goede bijdrage aan leveren.

Voor meer informatie, een uittreksel van het rapport of een DuboKijkdoos, kunt u contact opnemen met Paul Tameling van het Informatiepunt en secretaris van het Platform Duurzaam Bouwen, tel.: 050 - 5290910 of met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.:050 - 3164982.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie