Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet moet kansen pakken volgens FNV

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV: Kabinet moet kansen pakken

De FNV doet een klemmend beroep op het kabinet om tot een flinke verhoging van de begroting te komen en te investeren in de kwaliteit van onze samenleving. De grootste vakcentrale kiest voor drie speerpunten: de kwaliteit van het onderwijs en de zorg, een rechtvaardige inkomensverdeling en het aanpakken van de knelpunten op de arbeidsmarkt. De FNV stelt in een investeringsplan voor om 11,5 miljard extra - boven op de 7,7 miljard van het kabinet - te besteden.

Pak de kans - nu het economisch zo voor de wind gaat - om echt tot kwaliteitsverbetering te komen, is het motto van de FNV. De vakcentrale vindt het onevenwichtig en een verkeerde keus, dat slechts 7,7 miljard -van een totale budgettaire meevaller van 30 miljard! - wordt benut voor extra uitgaven. Het grootste deel wordt in de kabinetsvoorstellen aangewend voor staatsschuldreductie en een omvangrijke lastenverlichting voor burgers en bedrijven. Dat is meer dan waar de FNV om vroeg, vooral als je kijkt naar de bestaande knelpunten in de collectieve sector en op de arbeidsmarkt. Bovendien blijkt dat het kabinet ons in de maling neemt, want voor een belangrijk deel zijn al geplande uitgaven naar voren gehaald. Van echt structurele, meerjarige, extra uitgaven is in feite nauwelijks sprake. De FNV roept de regering op om dit begrotingsbeleid bij te stellen.

In het FNV investeringsplan krijgt het onderwijs 3,5 miljard extra voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs en het invoeren van ICT. In de gezondheidszorg wil de FNV 2,5 miljard extra vrijmaken voor onder meer het aanpakken van de wachtlijsten en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden.

Knelpunten op de arbeidsmarkt vergen een snelle verbetering van de sluitende aanpak voor alle werkzoekenden, dus ook voor herintredende vrouwen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Scholing is hierbij een sleutelwoord.

De kabinetsplannen voor arbeid en zorg vindt de FNV teleurstellend. De vakcentrale pleit voor een Algemene Wet Arbeid, Zorg en Zwangerschap, waarin de collectieve financiering van verschillende vormen van verlof worden samengebracht. De FNV wil 1 miljard extra besteden aan onder meer kinderopvang en zorgverlof.

Het woord 'armoedebestrijding' komt de FNV in de plannen niet meer tegen. Uit de MEV-cijfers blijkt dat de minima slechts de helft van de toegezegde extra procent hebben gekregen en het volgend jaar dreigen de minima zelfs 1 procent achter te blijven. De FNV trekt 2,5 miljard uit voor armoedebestrijding en sociale zekerheid en wil reparatie door bijstelling van het bruto/nettotraject. Een eenmalige eindejaarsuitkering van zo'n honderd gulden schoon moet die halve procent compenseren.

Meer informatie:
FNV voorlichting, Els Tieman: 020 5816 550/ 06 53159226 (De brief met het FNV-commentaar op de Miljoenennota staat op www.fnv.nl/nieuws)

Elke dag het laatste nieuws van de FNV op: www.fnv.nl/nieuws Of neem een gratis abonnement: www.fnv.nl/berichtenservice

19 sep 00 15:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie