Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie COOOP op Miljoenennota

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CFO

CCOOP: overheid als werkgever durft nog niet te investeren

Reactie op Miljoenennota:

CCOOP: OVERHEID ALS WERKGEVER
DURFT NOG NIET ECHT TE INVESTEREN

De Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP) roept het kabinet op te gaan investeren in de overheidssector en de arbeidsvoorwaarden van het personeel snel te verbeteren. Niet de lastenverlichting moet de prioriteit van het kabinet hebben, maar investeringen in de publieke dienstverlening met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor de ambtenaren.

De Miljoenennota en de Trendnota Arbeidszaken Overheid van de minister van BZK ademen een genoegzame sfeer uit. Het kabinet laat bij de presentatie van haar economische resultaten achterwege aan te geven hoe structurele knelpunten moeten worden aangepakt. Nieuw beleid wordt gefinancierd uit meevallers. Dat is geen structurele basis om wachtlijsten te verminderen, de kaalslag in het onderwijs aan te pakken, operationeel politietoezicht te handhaven of jonge mensen te interesseren in een kortdurende carrière bij de krijgsmacht.

In de samenleving wordt de onvrede over private rijkdom en publieke armoede steeds groter. Het kabinet reageert wel, maar te laat en onvoldoende. In haar personeelsbeleid is dat het opmerkelijkst terug te vinden. Personeelstekorten worden steeds vaker bestreden met imagocampagne's, maar zonder het bieden van aantrekkelijke financiële arbeidsvoorwaarden en goede werkomstandigheden aan bestaand personeel en nieuwkomers (waaronder jongeren) blijven de arbeidsmarktproblemen voor de overheid bestaan.

De Nederlandse Bank heeft al gewaarschuwd dat nog meer lastenverlichting leidt tot oververhitting van de economie. Door te investeren in de publieke sector realiseert het kabinet een groot aantal doelen. Ten eerste wordt oververhitting van de economie voorkomen waardoor er geen economische terugslag zal plaatsvinden. Ten tweede wordt de overheid aantrekkelijk als werkgever waardoor de dienstverlening van de overheid aan burgers en marktpartijen wordt verbeterd. Dit zorgt ook op de lange termijn voor een goede structurele basis voor economische groei. Ten derde kan de overheid door aantrekkelijk werk en sociaal werkgeverschap iets doen aan de hoge WAO-cijfers in de sector Overheid (42% is te wijten aan psychische aandoeningen).

Informatie:
D. de Geus, bestuurder Publiciteit, tel. 070 - 4 167 140; 06 51 24 40 64

19 sep 00 15:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie