Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Levende klassieke muziek grote verliezer Cultuurnota

Datum nieuwsfeit: 19-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CONTACTORGAAN NED ORKESTEN

Levende klassieke muziek grote verliezer Cultuurnota

Persbericht Contactorgaan van Nederlandse Orkesten 19 september 2000

CNO: stel de Commissie Muziek in staat om haar werk goed te doen

Klassieke muziek grote verliezer Cultuurnota
Het CNO betreurt het dat de randstedelijke orkesten NPO, NKO en RSO door de Cultuurnota zijn gebrandmerkt. Het CNO vreest dat voor de randstedelijke orkesten een onwerkbare situatie zal ontstaan. De orkestenwereld vindt het onbegrijpelijk dat deze groep zelfs is uitgebreid met het . ook al -- uitstekend functionerende Nederlands Ballet Orkest, wiens positie nu ook door de Staatsecretaris in twijfel wordt getrokken.

Staatssecretaris Van der Ploeg heeft in de Cultuurnota een verband gelegd tussen de gebrandmerkte orkesten en de extra door de Raad voor Cultuur geadviseerde gelden voor de orkestensector. Het is tekenend dat de Raad voor Cultuur dit met nadruk niet had gedaan. Door deze koppeling wel te maken loopt de Staatssecretaris van Cultuur het risico het orkestenbestel verder te beschadigen. Zo is er alom erkenning voor het probleem van de musicisalarissen bij het Koninkijk Concertgebouw Orkest. Toch heeft de Staatssecretaris deze problematiek genegeerd.

Het CNO roept het Kabinet en de Kamer op om de symfonie- en kamerorkesten in staat te stellen om nu en in de toekomst het brede publiek voor de levende klassieke muziek te bedienen. Daarbij stelt het CNO de honderdduizenden liefhebbers van levende klassieke muziek centraal. Het CNO roept het Kabinet en de Kamer op om deze duizenden cultuurliefhebbers niet in de kou te zetten.

Er zit te weinig muziek in de Cultuurnota
Ook buiten de wereld van de klassieke muziek, van klassiek tot pop en wereldmuziek, overheerst grote bezorgdheid over de besluiten met betrekking tot de muziek in de Cultuurnota. De muziek dreigt de grote verliezer van de Cultuurnota te worden. Daarom besloten de muziekinstellingen, van pop en jazz tot klassiek voor het eerst in hun bestaan een gezamenlijke persverklaring uit te geven.

Commissie Muziek
De Commissie Muziek kan alleen aan een strategische heroriëntatie van de levende klassieke muziek toekomen, indien zij voldoende financiële armslag krijgt.
De orkestenwereld verwacht van de Commissie Muziek een strategische heroverweging, gericht op stimulering van de klassieke muziek, waarbij de maatschappelijke wens om het groeiende publiek te bedienen centraal staat.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot het Contactorgaan van Nederlandse Orkesten, Paul Raasveld, tel. 020-6209000, 06-51822562

19 sep 00 15:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie