Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe beeldende kunst met subsidie provincie Utrecht

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
20 september 2000

NIEUWE BEELDENDE KUNST MET SUBSIDIE PROVINCIE UTRECHT

Een platform voor UFO's bij de afslag Houten van de A27. Een Space Odyssey door de leegte van Leidsche Rijn. Het zijn enkele voorbeelden van projecten voor beeldende kunst die binnenkort met financiële steun van de provincie Utrecht worden georganiseerd. Projecten die de provincie niet alleen tot het toneel maken van een Space Opera, maar ook kunstwerken een opvallende plaats geven in het Utrechtse landschap. Jaarlijks beschikt de provincie over ruim 1,2 miljoen gulden, waarmee beeldende kunstwerken kunnen worden gerealiseerd. Zoals in het geval van het plan van de Juniorkamer Kromme Rijn om ter hoogte van de afslag Houten aan de rijksweg A27 op twee rotondes een markant herkenningspunt te plaatsen. Kunstenaar Martin Riebeek ontwierp daarvoor een futuristische schets: een landingsstrip voor UFO's, via blauwe lichtpunten verbonden met een verkeerstoren. De verwachting is dat dit kunstwerk bij veel voorbijgangers de nodige aandacht zal trekken. De provinciale commissie voor beeldende kunst noemt het een "werkelijk interessante toepassing van rotondekunst". Op advies van de commissie stelt het dagelijks bestuur van de provincie voor dit project het maximale bedrag - 60.000 gulden - beschikbaar. Overigens is de Juniorkamer, die dit kunstwerk medio 2001 als geschenk wil aanbieden aan de gemeente Houten, nog op zoek naar geïnteresseerde sponsors. Het kunstwerk is begroot op 200.000 gulden.

Kunst in Leidsche Rijn
Een tweede beeldende kunsttoepassing met een Science Fiction-karakter vindt deze maand plaats in Leidsche Rijn - Space Odyssey, Episode 1. Gebruikmakend van het nu nog braakliggende terrein wil een groep van ongeveer vijf kunstenaars een eigen interpretatie geven aan deze lege ruimte. De middelen die daarbij worden ingezet, lopen uiteen van publicaties tot videoproducties en tentoonstellingen. Voor deze kunstmanifestatie is een route uitgezet, met als vertrekpunt het station van Vleuten-De Meern. De provincie Utrecht sponsort deze manifestatie, die wordt georganiseerd door de stichting Square I, met een bijdrage van 20.000 gulden. De totale kosten voor deze manifestatie bedragen 94.000 gulden.

De Ronde Venen
Ook elders in Utrecht kunnen met subsidie van de provincie nieuwe kunstwerken worden geplaatst. Bijvoorbeeld in De Ronde Venen, waar met een provinciale bijdrage van ruim 53.000 gulden aan de Ambachtsherensingel te Mijdrecht een kunstwerk van Adriaan Nette zal worden neergezet. Het kunstwerk kost al met al 80.000 gulden. Het ontwerp bestaat uit een fonteininstallatie, in de vormen van een vaas. Vlakbij, aan de leuning van de brug over de singel, worden drie hardglazen platen geplaatst, voorzien van zogenaamde 'waterwoorden'.

Overige projecten voor beeldende kunst, die kunnen rekenen op steun van de provincie, zijn: de manifestatie "Stad Amersfoort in Digitaal Perspectief" (oktober 2000 in de Zonnehof); kunstwerken over het thema 'inkeer' in vergeten Utrechtse kerken in Wijk bij Duurstede, Cothen en Abcoude (15 september t/m 31 oktober) en de manifestatie Jong Talent III - een expositie van getalenteerde recent afgestudeerde kunstenaars in de tien kunstuitleencentra van de provincie Utrecht.

(Voor informatie: Ron.van.Dopperen@Provincie-Utrecht.nl, 030 - 258 31 96)

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie