Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BTW compensatie voor gemeenten en provincies

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Financiën


www.minfin.nl

MIN FIN: BTW COMPENSATIE VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIES

PERSBERICHTNR. 00/199 Den Haag 20 september 2000

BTW COMPENSATIE VOOR GEMEENTEN EN PROVINCIES

Minister Zalm heeft vandaag een wetsvoorstel aan de Kamer gezonden voor het oprichten van een BTW-compensatiefonds. Uit dit fonds krijgen gemeenten en provincies in de toekomst de BTW terug over een groot deel van hun activiteiten. Hierdoor kunnen zij een betere afweging maken tussen het zelf uitvoeren van taken en het uitbesteden daarvan.

Gemeenten en provincies betalen een lager bedrag aan BTW over hun overheidstaken wanneer zij deze zelf uitvoeren dan wanneer zij deze taak uitbesteden aan derden. Wanneer een gemeente bijvoorbeeld het huisvuil door een eigen dienst laat ophalen, betaalt zij slechts BTW over de inkoop van goederen en diensten zoals de aanschaf van een vuilniswagen. Over de toegevoegde waarde, zoals de eigen personeelslasten, wordt geen BTW betaald. Wordt deze taak uitbesteed aan een particuliere onderneming, dan moet over het volledige bedrag BTW worden betaald. Zelfs wanneer de particuliere onderneming afgezien van de BTW goedkoper is, kan het voor de gemeente voordeliger zijn deze taak zelf uit te voeren. Om de afweging tussen in- en uitbesteden te verbeteren, krijgen gemeenten en provincies voortaan de BTW over dit type activiteiten terug. In het wetsvoorstel wordt uitgegaan van de invoering van het BTW-compensatiefonds per 1 januari 2002.

Woordvoerder drs. S.A.E.Schrover
Telnr. 070-3427140

20 sep 00 12:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie