Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Limburg biedt noodhulp wachtlijsten in de jeugdzorg

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

PROVINCIE LIMBURG BIEDT NOODHULP VOOR SCHRIJNENDE GEVALLEN OP WACHTLIJSTEN IN DE JEUGDZORG

Flexbudget van 400.000 beschikbaar

Wachtlijsten kunnen schrijnende situaties opleveren, ook en misschien vooral in de jeugdzorg. Kinderen en jongeren die in de problemen zitten krijgen als gevolg van capaciteitsproblemen niet direct de zo noodzakelijke hulp. De provincie Limburg hoopt met een 'flexbudget' van 400.000 ( 181.512) iets te kunnen doen aan de meest acute gevallen. In afwachting van definitieve hulp binnen de reguliere zorg kan elders hulp worden ingekocht, bij voorkeur binnen de sociale omgeving van het kind c.q. de jongere. De zogenoemde regeling 'flexbudget' is met ingang van september van start gegaan.

Om in aanmerking te komen voor noodhulp, betaald met middelen uit het flexbudget, moet het bureau Jeugdzorg besluiten dat deze hulp inderdaad direct moet worden geboden. De noodhulp kan additioneel worden ingekocht bij instellingen en individuele beroepsbeoefenaren. Met het flexbudget is het ook mogelijk dat hulp wordt ingekocht bij zorgaanbieders, niet primair komend uit het circuit van de jeugdzorg. Gedacht kan worden aan het algemeen maatschappelijk werk en de maatschappelijke opvang, maar ook individuele hulpverleners en gezinnen. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat deze 'marktwerking' nieuwe mogelijkheden biedt voor vragers van jeugdzorg.

Het 'flexbudget' is een experimentele regeling voor de duur van één jaar. De middelen ervoor komen uit het Jaarprogramma 2000 voor de Zorg. Tegelijk verricht het PBW (provinciaal onderzoeksbureau) een evaluatieonderzoek gedurende de looptijd van de experimentele regeling.
Er kan een beroep worden gedaan op het flexbudget als geïndiceerde hulp door capaciteitsproblemen niet kan worden gegeven en er tegelijk sprake is van problemen waarin onmiddellijk met een 'antwoord' moet worden voorzien. De noodhulp kan dan worden gegeven in afwachting van reguliere hulp. Als de regeling slaagt overwegen Gedeputeerde Staten deze definitief te maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie