Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Struisvogelpolitiek geeft transplantatie-industrie ruimte

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Struisvogelpolitiek GroenLinks en PvdA geeft transplantatie-industrie ruim baan

Met hun positieve ontvangst (Trouw 20-9-2000) van de ontboezemingen van Minister Borst afgelopen maandag (18-9-2000) in het TVprogramma Barend & Witteman dat embryo`s die overblijven na IVF gebruikt kunnen worden voor het kweken van orgaancellen en organen, bereiden de 'progressieve' partijen PvdA en GroenLinks de weg voor een transplantatie-industrie in opkomst, die in een later stadium vrouwen zal gaan aanzetten, subtiel of minder subtiel, tot het afstaan van eicellen. Deze wellicht boude stelling verkondigt de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken (WXV), een groep tegen xenotransplantatie, die daarnaast de voor deze dier-naar- mens-transplantatie genoemde "alternatieven" kritisch onder de loep neemt.

Minister Borst staat weliswaar nu nog geen embryo-kweek toe, maar zoals zij zelf reeds aangeeft, is zij zeer wel bereid dit toe te staan als blijkt dat er werkelijk therapieen mee kunnen worden gemaakt. Op dat moment zal de transplantatie-industrie rijpe eicellen nodig hebben. De celkern (met het DNA) moet er uit verwijderd worden om te vervangen door DNA van een patient om zo de kans op afstoting van het te produceren transplantaat te verminderen. Deze methode, waarmee het beroemde schaap Dolly is gemaakt, wordt therapeutisch klonen genoemd.

WXV verwacht niet dat PvdA en GroenLinks straks nog durven weigeren om - in het licht van dan aanstaande `zegeningen voor patienten' zoals Borst het gebruik van embryonaal weefsel voor transplantatiedoeleinden noemt- groen licht te geven voor embryo-kweek. Maar waar denken deze 'progressieve' partijen die eicellen vandaan te halen? Hoe denken ze vrouwen zo ver te krijgen belastende hormoonkuren te ondergaan teneinde eicellen te laten rijpen, onder narcose gebracht te worden en in hun buik gesneden te worden om de rijpe eicellen operatief te verwijderen??? Als PvdA en GroenLinks dit willen voorkomen moeten ze volgens WXV nu tegen het gebruik van rest-embryonaal weefsel voor transplantatiedoeleinden ageren.

Bijgevoegd een artikel dat aangeboden is aan De Volkskrant en Financieel Dagblad.

Kabinet geeft orgaankwekers vrijdag groen licht

Door Jeroen Breekveldt
Het gebruik van embryo`s voor onderzoek naar het kweken van organen en cellen voor transplantatiedoeleinden is binnenkort toegestaan. Minister Borst zei dat in de Barend & Witteman uitzending van 18-9-00. Dit is een forse uitbreiding van handelingen met embryos. Embryo`s speciaal kweken voor andere doelen dan het creeeren van een kind wordt niet toegestaan. Aanstaande vrijdag, 22-9-00, zal het kabinet - na ruim 12 jaar voorbereiding - een Wetsvoorstel bekend maken waarin staat wat wetenschappers met embryo`s en geslachtscellen mogen doen.

ethisch
Het kabinet lijkt een felle ethische discussie uit de weg te gaan door het speciaal kweken van embryo`s voor onderzoek niet toe staan. Vele, niet alleen religieuze, groeperingen hebben bezwaren tegen het instrumenteel gebruik van een embryo. Religieuzen vrezen ontheiliging van het leven, feministische groepen en de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, - een groep tegen xenotransplantatie, die daarnaast de voor deze dier-naar- mens-transplantatie genoemde "alternatieven" kritisch onder de loep neemt - vrezen dat vrouwen (die immers de eicellen bezitten die nodig zijn om een embryo te kweken) in de rol van grondstofproducenten worden gemanouvreerd. Bij velen heerst opluchting over het verbod op embryo-kweek voor (transplantatie) onderzoek. Het lijkt echter om een voorlopig verbod te gaan. De minister zei dat als er in Engeland -waar vorige maand het kweken van embryos is toegestaan - echt therapieen mee worden ontwikkeld, Nederland het verbod op embryo-kweek voor onderzoek moet heroverwegen. Het kabinet haalt met het verbod op embryo-kweek de angel uit het debat. Zelfs oppositiepartij GroenLinks is verheugd over de voorstellen van Borst. De aanzienlijke verruiming van onderzoek met embryo`s die ondertussen wél in het wetsvoorstel wordt toegestaan blijft onderbelicht. Een blik in de recente geschiedenis van regelgeving rond embryo`s leert dat ethische barrieres op dit gebied niet lang stand houden. Borst` voorganger, staatssecretaris Simons, was in 1993 nog tegen ieder gebruik van (delen van) een embryo voor andere doelen dan het creeeren van een kind. In 1995 stelde Borst in een notitie aan de Tweede Kamer daarentegen dat menselijke embryo`s mogen worden gebruikt voor onderzoek gericht op vergroting van de kennis over (on)vruchtbaarheid, kunstmatige voortplanting en erfelijke of aangeboren aandoeningen. Er ís de laatste jaren dus al flink wat onderzoek met embryo`s toegestaan. Maar voor wetenschappers van het Hubrecht Lab voor Ontwikkelingsbiologie, dat experimenten wil uitvoeren met embryonale stamcellen om onder meer orgaankweek te onderzoeken - een technologie in opkomst - was deze uitbreiding uit 1995 niet genoeg. Het Hubrecht vindt de uitbreiding een beperking tot drie onderzoeksgebieden. De minister komt het Hubrecht tegemoet en wil nu dan ook embryo-onderzoek voor orgaankweek toestaan. Zij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad uit 1997. Het Hubrecht Lab vond in de Gezondheidsraad een gewillig oor, vertelde Hubrecht directeur Prof. Dr. Siegfried de Laat in januari 1998 aan het biologenvakblad Bionieuws : "De Gezondheidsraad heeft zich mede gebaseerd op onze inbreng in discussies". Het mag dan ook geen verrassing heten dat de Gezondheidsraad eind 1997 in een op eigen initiatief uitgebracht advies aan minister Borst schreef: "De beperking van embryo-onderzoek tot de drie gebieden, 'verhindert belangrijk onderzoek'.

Markt
Het Hubrecht Lab heeft haast om menselijke embryonale stamcellen voor onderzoek beschikbaar te krijgen. In de VS en Engeland krijgen wetenschappers, ondersteund door het bedrijfsleven of erbij in dienst, ruimere middelen om vooraanstaande posities in te nemen op de toekomstige markt van gekweekte transplantaten. Het in Toronto gevestigde Institute of Biomaterials and Biomedical Engineering, is de technische spil van een consortium dat tien miljard investeert in orgaankweek. Het Amerikaanse Geron Corp stopte in augustus financiering van xenotransplantatie (organen uit varkens in mensen plaatsen) en stortte zich voluit op orgaankweek uit embryonaal materiaal. Geron bezit belangrijke patenten op dit gebied, bijvoorbeeld door de overname vorig jaar van het Schotse bedrijf Roslin BioMed, waardoor Geron nu de techniek in huis heeft waarmee schaap Dolly gekloond is. Nu transplantatie-onderzoek als doel voor gebruik van embryo`s wordt toegestaan, is het de vraag hoe groot de stap is om over te gaan tot het kweken van embryo`s voor dat onderzoek. De minister geeft dit ook aan door reeds te zeggen niet perse "de handen schoon te willen houden" als blijkt dat in Engeland voortuitgang wordt geboekt. Voor het kweken van embryo`s zijn vrouwen die eicellen leveren onontbeerlijk. Opvallend weinig aandacht is er voor de vraag hoe wetenschappers denken vrouwen zo ver te krijgen belastende hormoonkuren te ondergaan teneinde eicellen te laten rijpen, onder narcose gebracht te worden en in hun buik gesneden te worden om de rijpe eicellen operatief te verwijderen, met het risico op onvruchtbaarheid. Kennelijk gaan orgaankwekers - en straks ook politici- er van uit dat vrouwen opofferingsgezind zijn. Of moet de markt zijn werk doen en ontstaat er eicelhandel? Wetenschappers hadden graag gezien dat in het langverwachte Wetsvoorstel ook het kweken van embryos zou worden toegestaan, maar met de ruimte die het kabinet hen nu biedt kan men voorlopig vooruit. Hun werk wordt minder omstreden daar het kabinet de angel - embryo`s kweken - uit het ethisch debat haalt. De steun die zelfs GroenLinks geeft aan het oprekken van embryo-gebruik is daar een teken van. Bijna geruisloos is een ethische barriere geslecht.

© Jeroen Breekveldt, redacteur Biobrief en lid van de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, GOTOBUTTON BM_1_ www.stelling.nl/xeno , email: (infocent@wnet.bos.nl)

Correspondentie: 0317-423 588, prive: 0317-427980, vanavond(woensdag) tot 23.00 424084 Burgtstraat 3
6701 DA Wageningen


Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken
t: 0317 45 00 31
f: 0317 450 144
e: (infocent@wnet.bos.nl)
www.stelling.nl/xeno

Secretariaat WXV
Burgtstraat 3
6701 DA Wageningen

Giro 8367175 ten name van:
Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, te Wageningenreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie