Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Struisvogelpolitiek geeft transplantatie-industrie ruimte

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Struisvogelpolitiek GroenLinks en PvdA geeft transplantatie-industrie ruim baan

Met hun positieve ontvangst (Trouw 20-9-2000) van de ontboezemingen van Minister Borst afgelopen maandag (18-9-2000) in het TVprogramma Barend & Witteman dat embryo`s die overblijven na IVF gebruikt kunnen worden voor het kweken van orgaancellen en organen, bereiden de 'progressieve' partijen PvdA en GroenLinks de weg voor een transplantatie-industrie in opkomst, die in een later stadium vrouwen zal gaan aanzetten, subtiel of minder subtiel, tot het afstaan van eicellen. Deze wellicht boude stelling verkondigt de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken (WXV), een groep tegen xenotransplantatie, die daarnaast de voor deze dier-naar- mens-transplantatie genoemde "alternatieven" kritisch onder de loep neemt.

Minister Borst staat weliswaar nu nog geen embryo-kweek toe, maar zoals zij zelf reeds aangeeft, is zij zeer wel bereid dit toe te staan als blijkt dat er werkelijk therapieen mee kunnen worden gemaakt. Op dat moment zal de transplantatie-industrie rijpe eicellen nodig hebben. De celkern (met het DNA) moet er uit verwijderd worden om te vervangen door DNA van een patient om zo de kans op afstoting van het te produceren transplantaat te verminderen. Deze methode, waarmee het beroemde schaap Dolly is gemaakt, wordt therapeutisch klonen genoemd.

WXV verwacht niet dat PvdA en GroenLinks straks nog durven weigeren om - in het licht van dan aanstaande `zegeningen voor patienten' zoals Borst het gebruik van embryonaal weefsel voor transplantatiedoeleinden noemt- groen licht te geven voor embryo-kweek. Maar waar denken deze 'progressieve' partijen die eicellen vandaan te halen? Hoe denken ze vrouwen zo ver te krijgen belastende hormoonkuren te ondergaan teneinde eicellen te laten rijpen, onder narcose gebracht te worden en in hun buik gesneden te worden om de rijpe eicellen operatief te verwijderen??? Als PvdA en GroenLinks dit willen voorkomen moeten ze volgens WXV nu tegen het gebruik van rest-embryonaal weefsel voor transplantatiedoeleinden ageren.

Bijgevoegd een artikel dat aangeboden is aan De Volkskrant en Financieel Dagblad.

Kabinet geeft orgaankwekers vrijdag groen licht

Door Jeroen Breekveldt
Het gebruik van embryo`s voor onderzoek naar het kweken van organen en cellen voor transplantatiedoeleinden is binnenkort toegestaan. Minister Borst zei dat in de Barend & Witteman uitzending van 18-9-00. Dit is een forse uitbreiding van handelingen met embryos. Embryo`s speciaal kweken voor andere doelen dan het creeeren van een kind wordt niet toegestaan. Aanstaande vrijdag, 22-9-00, zal het kabinet - na ruim 12 jaar voorbereiding - een Wetsvoorstel bekend maken waarin staat wat wetenschappers met embryo`s en geslachtscellen mogen doen.

ethisch
Het kabinet lijkt een felle ethische discussie uit de weg te gaan door het speciaal kweken van embryo`s voor onderzoek niet toe staan. Vele, niet alleen religieuze, groeperingen hebben bezwaren tegen het instrumenteel gebruik van een embryo. Religieuzen vrezen ontheiliging van het leven, feministische groepen en de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, - een groep tegen xenotransplantatie, die daarnaast de voor deze dier-naar- mens-transplantatie genoemde "alternatieven" kritisch onder de loep neemt - vrezen dat vrouwen (die immers de eicellen bezitten die nodig zijn om een embryo te kweken) in de rol van grondstofproducenten worden gemanouvreerd. Bij velen heerst opluchting over het verbod op embryo-kweek voor (transplantatie) onderzoek. Het lijkt echter om een voorlopig verbod te gaan. De minister zei dat als er in Engeland -waar vorige maand het kweken van embryos is toegestaan - echt therapieen mee worden ontwikkeld, Nederland het verbod op embryo-kweek voor onderzoek moet heroverwegen. Het kabinet haalt met het verbod op embryo-kweek de angel uit het debat. Zelfs oppositiepartij GroenLinks is verheugd over de voorstellen van Borst. De aanzienlijke verruiming van onderzoek met embryo`s die ondertussen wél in het wetsvoorstel wordt toegestaan blijft onderbelicht. Een blik in de recente geschiedenis van regelgeving rond embryo`s leert dat ethische barrieres op dit gebied niet lang stand houden. Borst` voorganger, staatssecretaris Simons, was in 1993 nog tegen ieder gebruik van (delen van) een embryo voor andere doelen dan het creeeren van een kind. In 1995 stelde Borst in een notitie aan de Tweede Kamer daarentegen dat menselijke embryo`s mogen worden gebruikt voor onderzoek gericht op vergroting van de kennis over (on)vruchtbaarheid, kunstmatige voortplanting en erfelijke of aangeboren aandoeningen. Er ís de laatste jaren dus al flink wat onderzoek met embryo`s toegestaan. Maar voor wetenschappers van het Hubrecht Lab voor Ontwikkelingsbiologie, dat experimenten wil uitvoeren met embryonale stamcellen om onder meer orgaankweek te onderzoeken - een technologie in opkomst - was deze uitbreiding uit 1995 niet genoeg. Het Hubrecht vindt de uitbreiding een beperking tot drie onderzoeksgebieden. De minister komt het Hubrecht tegemoet en wil nu dan ook embryo-onderzoek voor orgaankweek toestaan. Zij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad uit 1997. Het Hubrecht Lab vond in de Gezondheidsraad een gewillig oor, vertelde Hubrecht directeur Prof. Dr. Siegfried de Laat in januari 1998 aan het biologenvakblad Bionieuws : "De Gezondheidsraad heeft zich mede gebaseerd op onze inbreng in discussies". Het mag dan ook geen verrassing heten dat de Gezondheidsraad eind 1997 in een op eigen initiatief uitgebracht advies aan minister Borst schreef: "De beperking van embryo-onderzoek tot de drie gebieden, 'verhindert belangrijk onderzoek'.

Markt
Het Hubrecht Lab heeft haast om menselijke embryonale stamcellen voor onderzoek beschikbaar te krijgen. In de VS en Engeland krijgen wetenschappers, ondersteund door het bedrijfsleven of erbij in dienst, ruimere middelen om vooraanstaande posities in te nemen op de toekomstige markt van gekweekte transplantaten. Het in Toronto gevestigde Institute of Biomaterials and Biomedical Engineering, is de technische spil van een consortium dat tien miljard investeert in orgaankweek. Het Amerikaanse Geron Corp stopte in augustus financiering van xenotransplantatie (organen uit varkens in mensen plaatsen) en stortte zich voluit op orgaankweek uit embryonaal materiaal. Geron bezit belangrijke patenten op dit gebied, bijvoorbeeld door de overname vorig jaar van het Schotse bedrijf Roslin BioMed, waardoor Geron nu de techniek in huis heeft waarmee schaap Dolly gekloond is. Nu transplantatie-onderzoek als doel voor gebruik van embryo`s wordt toegestaan, is het de vraag hoe groot de stap is om over te gaan tot het kweken van embryo`s voor dat onderzoek. De minister geeft dit ook aan door reeds te zeggen niet perse "de handen schoon te willen houden" als blijkt dat in Engeland voortuitgang wordt geboekt. Voor het kweken van embryo`s zijn vrouwen die eicellen leveren onontbeerlijk. Opvallend weinig aandacht is er voor de vraag hoe wetenschappers denken vrouwen zo ver te krijgen belastende hormoonkuren te ondergaan teneinde eicellen te laten rijpen, onder narcose gebracht te worden en in hun buik gesneden te worden om de rijpe eicellen operatief te verwijderen, met het risico op onvruchtbaarheid. Kennelijk gaan orgaankwekers - en straks ook politici- er van uit dat vrouwen opofferingsgezind zijn. Of moet de markt zijn werk doen en ontstaat er eicelhandel? Wetenschappers hadden graag gezien dat in het langverwachte Wetsvoorstel ook het kweken van embryos zou worden toegestaan, maar met de ruimte die het kabinet hen nu biedt kan men voorlopig vooruit. Hun werk wordt minder omstreden daar het kabinet de angel - embryo`s kweken - uit het ethisch debat haalt. De steun die zelfs GroenLinks geeft aan het oprekken van embryo-gebruik is daar een teken van. Bijna geruisloos is een ethische barriere geslecht.

© Jeroen Breekveldt, redacteur Biobrief en lid van de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, GOTOBUTTON BM_1_ www.stelling.nl/xeno , email: (infocent@wnet.bos.nl)

Correspondentie: 0317-423 588, prive: 0317-427980, vanavond(woensdag) tot 23.00 424084 Burgtstraat 3
6701 DA Wageningen


Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken
t: 0317 45 00 31
f: 0317 450 144
e: (infocent@wnet.bos.nl)
www.stelling.nl/xeno

Secretariaat WXV
Burgtstraat 3
6701 DA Wageningen

Giro 8367175 ten name van:
Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, te Wageningenreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...