Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regio wil kmeer beleidsvrijheid beperkingengebied Schiphol

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Noord-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT, woensdag 20 september 2000

Regio wenst verruiming regionale beleidsvrijheid in het beperkingengebied rond Schiphol
De regio Schiphol, d.w.z. provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Aalsmeer vragen Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat om instemming met een voorstel voor verruiming van de regionale beleidsvrijheid in het beperkingengebied (d.i. de voormalige vrijwaringszone) van Schiphol.
De regio Schiphol heeft in mei 2000 met het Kabinet afgesproken dat binnen door het Rijk gestelde randvoorwaarden, de regio zoveel mogelijk vrijheid krijgt voor het ontwikkelen van met name ruimtelijk beleid voor het beperkingengebied. De regio vraagt Minister Netelenbos om akkoord te gaan met een gezamenlijk voorstel voor deze zogenaamde verruiming van de regionale beleidsvrijheid in het beperkingengebied.

De regio Schiphol gaat ervan uit dat het beperkingengebied rond Schiphol voor de middellange termijn (tot 2010) ongeveer overeenkomt met de huidige vrijwaringszone rond Schiphol. Het beperkingengebied is een zone rond het banenstelsel van Schiphol dat als gebied is ingeklemd tussen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Hoofddorp en Haarlem. Het gebied wordt aan de zuidzijde min of meer begrensd door de lijn Leiden- dwars door Aalsmeer en vervolgens de lijn Roelofarendsveen-Uithoorn, aan de noordzijde door het Noordzeekanaal, met een uitstulping aan de noordzijde die bijna tot aan Akersloot reikt, en in het oosten een uitstulping tot aan Amsterdam Zuid-oost.

In haar voorstel hanteert de regio Schiphol als uitgangspunt dat de woningvoorraad binnen het beperkingengebied niet mag toenemen. Met betrekking tot de bouw van woningen wil de regio wel een verruiming van het begrip `vervangende nieuwbouw' in de PKB Planologische kernbeslissing Schiphol (PKB), zodat vervangende nieuwbouw ook op een andere locatie dan de slooplocatie wordt toegestaan. Dit geeft gemeenten binnen het beperkingengebied meer mogelijkheden om de ruimtelijke indeling van de gemeente te optimaliseren. De verruiming van deze beleidsbeslissing biedt de gemeenten bovendien de mogelijkheid de leefbaarheid van de omgeving enigszins te verbeteren. Verder wil de regio vasthouden aan de beperking in de huidige PKB dat in principe niet-Schipholgebonden bedrijvigheid in principe in de nabijheid van de luchthaven wordt geweerd. De afweging wat wordt verstaan onder `nabijheid' is echter een regionale verantwoordelijkheid, waardoor de regio de mogelijkheid houdt om in te spelen op de vraag naar lokale en regionale niet-Schipholgebonden bedrijvigheid.


* Inlichtingen: Hans Groot, tel. (023) 514 47 07

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie