Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeentenieuws Baarn

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Baarn

Week 39 - 20 september t/m 27 september 2000

GEMEENTE BAARN OP INTERNET

De gemeente Baarn wil op Internet.
Daarom is het bureau Smit Communicatie ingeschakeld voor de begeleiding. Ellen Speet is aangesteld als communicatie-medewerkster, zij is één dag in de week op het Gemeentehuis aanwezig. Naar aanleiding van een paar krantenartikelen geeft zij uitleg.

Allereerst over de tijd (een jaar of drie!) die de gemeente denkt nodig te hebben voor ze actief kunnen zijn op Internet. Volgens Ellen Speet is het voor een gemeente moeilijk om op Internet te gaan: 'Bij een Gemeente is het anders, de organisatie moet er klaar voor worden gemaakt. Er moet ook een e-mail worden ingesteld. Als er nu brieven komen worden ze geregistreerd, met e-mail is het allemaal anders.'

De organisatie (de Gemeente) moet op Internet afgestemd worden, maar ook voor de ambtenaren schijnt het moeilijk te zijn: 'We moeten er zorg aan besteden de ambtenaren mee te krijgen. Zij moeten het doen'.

Over het inschakelen van verschillende groepen, voor de Gemeente op Internet kan gaan zegt ze: 'We moeten de mensen erbij betrekken. Ik kan het wel maken, maar de voorlichter bijvoorbeeld, moet ermee werken. Alle sectoren moeten erbij betrokken worden en zelf enthousiast worden. De vraag is ook hoe en wie gaan we de site laten bouwen, je moet ook denken aan een beveiliging.'

Om de burgers via een raadslid inspraak te geven, vindt zij niet vreemd: 'De inspraak gaan we regelen op deze manier, anders komt er geen eind aan. We maken een site, daarna kijken we wat er wordt bezocht, of er enige input is'.

Op de vraag of het dan niet handiger is om eerst eens te kijken wat de mensen willen, voor men tot het bouwen van een site overgaat: 'De behoefte kun je peilen door naar buiten te gaan. We zullen ook kijken wat voor vragen hier binnenkomen, wat de burgers voor vragen hebben.'

Gemeenten kunnen nog dit jaar gebruik maken van het internetportaal van de overheid. Gaat Baarn ook onder die paraplu, dan zou de Baarnse gemeentesite via www.baarn.overheid.nl op te roepen zijn. Ellen Speet ziet dat voor Baarn niet zitten: 'Nee, de overheid maakt een overkoepelende site. Het blijft toch zo dat je als gemeente je eigen site moet maken.'

Het bureau Smit Communicatie, waar zij voor werkt, zit zelf nog niet op Internet: 'We zijn er eigenlijk nog niet aan toe gekomen. We zijn nu aan het fuseren.'
Misschien is het een tip om eens in te loggen op onze website:www.baarn.net

ATELIER BINNENSTE BUITEN

Een enthousiaste schilderclub komt elke donderdagmiddag in de Speeldoos bij elkaar. Initiatiefneemster van deze club is Ineke de Vroede: 'Ik was niet bij een vereniging aangesloten en vond het eigenlijk wel leuk om met een groep te schilderen. Ik heb toen met Anneke Drost gebeld, (directeur van de Speeldoos) en het bleek dat dit atelier nog vrij was. Binnen één week had ik genoeg mensen bij elkaar om mee te beginnen'. Het 'Atelier Binnenste Buiten' begon klein 'we waren met 7 of acht personen. Nu zijn we met z'n dertienen. Er moeten er ook niet meer bij. Het leuke van het schilderen in een groep is het onderlinge contact en dat je van elkaar leert'. Op het ogenblik hangt er een overzicht van de kunstwerken in de Speeldoos. Ter ere van het 25-jarig bestaan van de Speeldoos, maar ook om wat meer bekendheid te krijgen. Het zijn heel verschillende stijlen: prachtige geschilderde klaprozen en veldboeketten in olieverf van Nely v.d Driesschen, dieren zoals olifanten en een orca van Wilma de Leeuw en Truus Keff, geaquarelleerde, losse tulpen van Marja Coumou en natuurlijk de portretten van oude mensen en kinderen uit Midden- en Zuid Amerika van Ineke de Vroede.
Op de Culturele Markt hield het atelier een schilderwedstrijd voor kinderen. De kunstwerken die in de prijzen vielen hangen ook aan de wand.
Tot 16 oktober is de tentoonstelling tijdens kantooruren, maar ook 's avonds en in het weekend tijdens voorstellingen, gratis te bezichtigen.

AUTOVRIJE ZONDAG

In Nederland deden zondag 24 gemeenten mee aan de autovrije zondag. Baarn deed ook mee, de BOAZ (Baarns Overleg Autovrije Zondag) had veel tijd in de organisatie van deze dag gestoken.
Toch bleek dat er, ondanks de publiciteit, veel mensen gewoon de auto pakten voor een ritje. Ook de inschakelde Crossley museum bus kreeg het niet echt druk. Er werd wel veel gefietst en gewandeld op deze mooie dag, alleen bleek dat veel wandelaars toch weer met de auto naar het bos waren gekomen.
In de Trits werden veel activiteiten in het kader van de autovrije zondag georganiseerd, maar er werd ook een vlooienmarkt gehouden, die vele honderden bezoekers trok. De meeste van hen kwamen met de auto naar het sportcentrum, waardoor er in de omgeving nogal wat parkeerproblemen ontstonden. Een situatie waar zowel de BOAZ als de Trits niet blij mee waren.
Volgend jaar wordt de autovrije dag niet op zondag, maar op zaterdag 22 september gehouden. Dit komt omdat het comité zich dan aansluit bij de Europese autovrije dag.
'De dag mag dan veranderen, maar het doel blijft hetzelfde:de mensen leren bewuster met de auto om te gaan.'

CHOPINLAAN

De bewoners van de Chopinlaan kregen eind vorig jaar een schrijven van de Gemeente in de bus met de mededeling dat er een noodkap zou plaatsvinden. De bomen in de laan zouden in een zeer slecht conditie verkeren. Naar aanleiding van een reeks protesten van de bewoners, vond er op 17 februari j.l. een informatieavond plaats waarop de herbeplanting van de Chopinlaan werd besproken. Naar aanleiding daarvan is de gemeente nu begonnen met het rooien van de bomen, met uitzondering van de vijf bomen tussen de van Beethovenlaan en de Drakenburgerweg. Twee dagen, 26 en 27 september, is de weg afgesloten voor het verkeer. Na de kap haalt men de beplantingsstrook leeg en worden de voet- en fietspaden aan weerszijden van de laan herbestraat.
Daarna begint het herplanten van 27 nieuwe bomen. De keus is gevallen op de Tilia Platyphyllos 'Orebro', een pyramide-linde die geen brede kroon vormt. De plantgaten voor de bomen worden extra groot gemaakt, zij komen gedeelteijk onder het fietspad en worden opgevuld met bomengrond.
In de perken naast de weg wordt de 80 cm. hoge, roze heesterroos aangeplant, de Rosa Mirato.
De werkzaamheden zullen een paar weken duren.

FITNESS IN DE TRITS

Profvoetballer Wim Jonk revalideert al een poosje bij de fysiotherapeuten in de Trits, Willems en Diemel. Logisch dat men hem vroeg om de opening te verrichten van de sportgezondheidsruimte in de Trits.
Omdat hij van zijn Engelse voetbalclub niet naar Baarn mocht komen, was de zanger Arno Kolenbrander aangetrokken voor het officiële gedeelte. Na het zingen van 'This is the moment' en 'A brandnew day' onthulde hij het nieuwe logo aan de wand.
Veel genodigden en belangstellenden waren zaterdagmorgen naar de Trits gekomen.
Voorzitter van de Trits, Peter Blokker, keek terug op een moeilijke tijd. Geharrewar met de politiek, de weinige medewerking van de gemeente en de onverwachte komst van Willems en Diemel naar de Trits. Omdat hun pand en praktijk aan de Eemnesserweg door brand was verwoest vonden zij tijdelijk onderdak in de Trits. De woning is nu herbouwd, maar de beide fysiotherapeuten besloten in de Trits te blijven, waarna, in samenwerking met het stichtingsbestuur en de manager van de Trits, werd besloten van de oefenzaal een fitness-ruimte of sportgezondheidsruimte te maken.
Een stap die de weg vrijmaakt om van de Trits een volwaardig centrum te maken op het gebied van sport/gezondheid. Tot en met zondag mocht gratis van de apparatuur gebruik worden gemaakt, vanaf volgende week moet er worden betaald.


AGENDA

* ZATERDAG 30 SEPTEMBER wordt er op de BRINK een BOEKENMARKT gehouden. Van 9.30 uur tot 15.30 uur kunt u naar hartelust rondsnuffelen en boeken kopen. De opbrengst van deze boekenmarkt is bestemd voor Amnesty International. Van 12.30 tot 13.30 uur zal de boekenmarkt worden opgeluisterd door Baarnse Windy City Jazz Band o.l.v. Siem Keijzer. Natuurlijk staat er ook een kraam waar u kennis kunt maken met wat Amnesty doet !


* Alle gezinnen in Baarn hebben de BEGROTINGSKRANT 2001 in de bus gekregen. Veel in deze krant zal duidelijk zijn, maar er zullen toch nog vragen overblijven. Daarom organiseert het CDA een INFORMATIEBIJEENKOMST voor belangstellenden. De financiële expert van de CDA-fractie, de heer Wim de Feijter, is bereid gevonden het één en ander over de begroting te vertellen en uw vragen te beantwoorden. Dinsdagmiddag 3 OKTOBER in de HERBERG VAN PAULUS bent u van 13.30 tot 15.30 uur van harte welkom. En neem uw begrotingskrant mee. Voor meer info kunt u bellen met Margreet Maree, tel. 5411745


* In de SPEELDOOS is er op 2 OKTOBER weer een speelfilm. RUNAWAY BRIDE. Een film met Julia Roberts en Richard Gere in de hoofdrollen. Een vooraanstaand journalist wordt ontslagen omdat hij een laster verhaal heeft geschreven over een jonge vrouw die reeds drie mannen bij het altaar had laten staan. Om te bewijzen dat hij het bij het rechte eind had, vertrekt hij naar haar woonplaats als zij op het punt staat haar ja-woord te geven aan nummer vier. Maar als hij haar beter leert kennen, valt ook hij voor haar charmes. Een heerlijke humoristische film van het team dat eerder verantwoordelijk was voor de film 'Pretty Woman'. Aanvang van de film 20.00 uur, kaarten kosten fl. 10.-
Ans van Egdom ans@a-net.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie