Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Netwerk schuldhulpverlening in Amsterdam voltooid

Datum nieuwsfeit: 21-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Netwerk schuldhulpverlening in Amsterdam voltooid met opening 8e bureau

Met de opening van het 8e bureau voor Schulphulpverlening, is het netwerk voor schuldhulpverlening voltooid. Donderdag 21 september a.s. opent de wethouder Sociale Zaken Frank Köhler, officieel het bureau Schuldhulpverlening in Zuidoost. Om de wachtlijsten in de schuldhulpverlening aan te pakken, is sinds medio augustus in Amsterdam een extra team aan het werk.

De Sociale Dienst Amsterdam regio Zuidoost heeft het afgelopen anderhalf jaar voor de schuldhulpverlening gezorgd. De grote behoefte hieraan heeft het afgelopen jaar ook in Zuidoost voor wachtlijsten gezorgd. In dit stadsdeel staan 100 mensen op de wachtlijst om met hun schulden geholpen te worden. Soms al enkele maanden. In heel Amsterdam waren dat er per 1 juli 1400. Het extra team gaat de hele wachtlijst van Zuidoost aanpakken en selecteert nog 500 aanmeldingen die het langst op de wachtlijsten staan uit de rest van de stad. Die hulpvragers worden voor 1 maart volgend jaar geholpen, hun schulden worden gesaneerd. Voor verdere begeleiding en nazorg kunnen die mensen dan weer terecht bij het schuldhulpbureau in de regio waar zij wonen.

In Zuidoost zijn in vergelijking met andere stadsdelen veel problematische huurschulden, die niet op vrijwillige basis kunnen worden opgelost in samenspraak met de schuldeisers. Daarover wordt met Woningbouwvereniging Patrimonium overlegd. Met de opening van het bureau Schuldhulpverlening, wordt het bureau overgedragen aan Stichting MaDi (Maatschappelijke Dienstverlening) Amsterdam Zuidoost en Diemen.

De schuldhulpverlening heeft tot doel te bemiddelen bij problematische schulden. Dit voorkomt dat mensen in problemen komen, dat zij bijvoorbeeld door grote schulden uit hun huis worden gezet. Schuldhulpbureaus besteden naast sanering ook veel aandacht aan preventie. Samen met het maatschappelijk werk wordt ervoor gezorgd dat cliënten beter met hun budget kunnen omgaan. Ongeveer 22.000 Amsterdammers hebben problematische schulden. Ervaring leert dat van deze groep per jaar 30 tot 50% een beroep zou kunnen doen op schuldhulpverlening. Om aan die vraag te kunnen voldoen, zijn meer medewerkers nodig voor schuldhulpverlening. Op dit moment zijn er 48 formatieplaatsen. Het college heeft in de begroting voor 2001 geld uitgetrokken om de formatie uit te breiden tot 72 plaatsen.

Sinds twee maanden gebruiken alle schuldhulpbureaus hetzelfde registratieprogramma. Iedereen die zich sinds 1 januari 2000 bij een bureau Schuldhulpverlening heeft aangemeld, is in het registratiesysteem opgenomen. Binnenkort komt onder andere informatie beschikbaar over hoe een schuldhulptraject verloopt, kenmerken van de hulpvragers zelf en hoe de bureaus presteren.

Amsterdam, 20 september 2000

Hans Joosten 5522056.

© gemeente Amsterdam - 22-09-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie